Tukes poisti lähes 180 vaarallista sähkölaitetta markkinoilta

26.2.2015

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes poisti vuonna 2014 markkinoilta 177 vaarallista tai vaatimustenvastaista sähkölaitetta, joista 39 kerättiin takaisin kuluttajilta. Vakavia puutteita löytyi eniten ledivalaistustuotteista, latureista ja verkkoliitäntäkojeista.

Tukes teki viime vuonna 2 736 valvontakäyntiä sähkölaitteita myyviin liikkeisiin sekä valmistajien ja maahantuojien tiloihin. Yhteensä 606 sähkölaitetta testautettiin ja testausten perusteella markkinoilta poistettiin 177 vaarallista tai vaatimustenvastaista tuotetta. Näistä 39 kerättiin takaisin kuluttajilta ja muilta loppukäyttäjiltä. Lisäksi lievemmin vaatimusten vastaisille tuotteille annettiin 95 myyntikieltoa.
Tukes uudistaa toimintatapojaan ja etsii uusia keinoja myös markkinavalvontaan. Sen seurauksena valvontakäyntien ja testautettujen tuotteiden määrät pienentyivät jo viime vuoden aikana sähkölaitteiden valvonnassa.
- Sähkölaitteiden valvontaa kohdistetaan riskiperusteisesti niihin tuoteryhmiin ja -merkkeihin, joissa on aiemmin ollut puutteita, uusiin tuotetyyppeihin ja -merkkeihin sekä tuotteisiin, jotka ovat epäilyttäviä esimerkiksi puutteellisten merkintöjen vuoksi. Riskiryhminä ovat jo muutaman vuoden ajan olleet ledivalaistustuotteet sekä laturit ja verkkoliitäntäkojeet. Juuri näissä tuotteissa havaittiin jälleen eniten puutteita. Valvontatulokset eivät kuitenkaan anna kokonaiskuvaa markkinoilla olevien vaarallisten sähkölaitteiden määrästä, vaan ne kertovat pikemminkin Tukesin valvonnan oikeasta kohdentumisesta”, ylitarkastaja Jari Tuomi kertoo.