Lieto-Forssa -välin voimajohtourakka kroatialaisille

26.8.2015

Suomen kantaverkkoyhtiö Fingrid on tehnyt urakkasopimuksen 400+110 kV -voimajohdon rakentamisesta Liedon ja Forssan välille. Kansainvälisen tarjouskilpailun tuloksena urakoitsijaksi valittiin kroatialainen Dalekovod j.s.c.

Dalekovod on erikoistunut voimajohtojen rakentamiseen. Urakka on Dalekovodille ensimmäinen laatuaan Suomessa, mutta yhtiöllä on mittavat referenssit aiemmista vastaavista projektitoimituksista muun muassa Norjan kantaverkkoon.

Rautarouvan pylväs Forssassa. Kuva Mikko Arvinen

Uuden voimajohdon rakennustyöt käynnistyvät vielä tämän vuoden puolella voimajohtopylväiden perustustöillä. Uusi voimajohto on pituudeltaan 68 kilometriä ja sijoittuu vanhan purettavan 1920-luvulla rakennetun niin sanotun Rautarouva-johdon paikalle.

Vanhan johdon purku käynnistyy kesällä 2016 Forssan päästä ja etenee vaiheittainen kohti Lietoa. Uuden johdon on määrä olla kokonaisuudessaan valmis keväällä 2018. Hankkeeseen liittyvä Liedon sähköaseman perusparannus ja laajennus käynnistyy vuoden päästä. Hankekokonaisuus vahvistaa sähköjärjestelmäämme sekä parantaa käyttövarmuutta lounaisen Suomen alueella.

Tätä hanketta edeltävänä on loppusuoralle edennyt vastaava voimajohtotyömaa Hikiän ja Forssan välillä sekä Forssan sähköaseman laajennushanke. Nämä valmistuvat kokonaisuudessaan maaliskuussa 2016.