IF: Yritysten sähkökeskuksissa muhii sähköpalon vaara

27.4.2015

Vakuutusyhtiö If kartoitti tuhannen suomalaisen pk-yrityksen sähkökeskusten kunnon. Joka kolmannen yrityksen keskuksesta paljastui vaarallinen ylikuumenemisriski tai muita vakavia puutteita.

Tulosten perusteella monen yrityksen tulisi toimia nopeasti, jotta sähkökeskus ei kärähdä ja aiheuta tulipaloa tai tuotantokatkosta yrityksen toiminnassa.

– Vain noin 70 yrityskiinteistöä tuhannesta sai täysin puhtaat paperit tekemässämme tarkastuksessa. Yli 900 yrityksen tiloista löytyi vähintään yksi korjattava puute ja enimmillään yhdestä yrityksestä löytyi lähes sata puutetta. Joka kolmannesta yrityksestä löytyi niin vakava ylikuumeneminen tai muu sähköinen vika, että käytännössä niin sanottu sytytyslanka palaa jo, luonnehtii If:n yritysasiakkaiden vahingontorjuntapäällikkö Mika Luhtala.

Lämpökuvaus paljastaa keskuksen kuumenemisen. Kuva Ari Uusitalo

Luhtalan mukana osasyynä tilanteeseen ovat epäselvät turvallisuusmääräykset ja puutteelliset tarkastusvaatimukset. Esimerkiksi lain vaatimassa sähkölaitteiston määräaikaistarkastusmallissa ei edellytetä lämpökamerakuvausta, vaikka If:n tutkimuksen mukaan vain noin puolet riskeistä voidaan havaita ilman sitä.

– Yrityksissä ei läheskään aina tunneta sähköhuoltoon liittyviä vastuita, sillä sähkölaitteiston haltijan rooli esimerkiksi vuokrakiinteistöissä on usein epäselvä. Myös viranomaisten tarkastustoiminnan vaatimuksia on syytä kiristää. Havaittujen puutteiden määrä osoittaa, että viranomaistarkastusten pitäisi olla seikkaperäisempiä ja niitä pitäisi tehdä useammin, Luhtala jatkaa.

If perusti keväällä 2013 suuren sähköturvallisuustutkimuksen ja perusti sitä varten If Vahingontorjuntatiimin, joka kartoitti pk-yritysten sähköjärjestelmän akuutteja tulipaloriskejä. Tutkimuksen kohteena olleet tuhat suomalaista pk-yritystä on nyt tarkastettu ja lämpökuvattu.