Helsinkiin avataan Suomen ensimmäinen sähkövarasto

27.11.2015

Ympäristötalon Sähkövarasto (kuva Maria Heinola))Suomen ensimmäinen kiinteistöön asennettava tuotantokäytössä oleva akkuvarasto avataan Helsingin Viikkiin. Sähkövaraston avulla voidaan varastoida kiinteistön tuottamaa aurinko- ja tuulisähköä, tasata kulutushuippuja ja mahdollistaa älylataus.

Helsingin yliopiston ja ympäristökeskuksen käytössä olevaan Viikin ympäristötaloon asennettavan järjestelmän toimittaa Siemens. Sähkövaraston energiamäärä on täyteen ladattuna 45 kWh, mikä vastaa arviolta sähkölämmitteisen omakotitalon keskimääräistä päiväkulutusta.

– Sähkövarastot ovat tärkeitä uusiutuvan energian lisääntyessä. Niiden avulla voidaan ratkaista uusiutuvan energian haasteita. Varastoilla on mahdollista tasata sähkön käyttöä ja tuotantoa, Siemensin Smart Grid -divisioonan johtaja Jussi Mäntynen sanoo.

Aurinkoisina päivinä Helsingin ympäristötalo saa suuren osan käyttämästään sähköstä aurinkopaneeleista ja ajoittain syntyy ylimääräistä sähköä. Jatkossa ylimääräinen aurinkoenergia voidaan varastoida akkuihin ja käyttää myöhemmin, kun oma tuotanto ei riitä kattamaan energiankulutusta, tai kun sähkön hinta on korkea.

Suomessa ja maailmalla on tutkittu muutaman vuoden ajan akkuvarastoja sähkön kysyntäjouston mahdollistajina. Varastoja voitaisiin käyttää esimerkiksi tuuli- ja aurinko-energian tuotantovaihteluiden tasoittamiseen, älylataukseen, kulutushuippujen tasaamiseen ja varmistamaan sähkönjakelun luotettavuutta.

Sähkövarasto on osa Tekesin EVE-ohjelmaa, jolla pyritään edistämään sähköautoilua. Sähköautoilu liittyy vahvasti sähkövarastoihin, sillä tulevaisuudessa sähköautot voivat toimia osittain myös sähkövarastoina. Helsingin ympäristötalon pihalla on kolme sähköautojen latauspistettä ja sähkövarasto tasoittaa osaltaan autojen lataamista. Täydellä akkuvarastolla on mahdollista ladata kahdesta kolmeen sähköautoa täyteen tunnissa, minkä jälkeen akkuvarasto on puolestaan ladattava uudelleen.

– Meille on tulossa käyttöön sähköautoja ja haluamme käyttää niitä aktiivisesti. Akusto toimii puskurina autojen ja Helsingin energian verkon välissä, Helsingin ympäristökeskuksen ympäristötarkastaja Jari Viinanen kertoo.

Lisätietoja täältä.