Sähköpaloissa kuoli viime vuonna 24 ihmistä

28.5.2015

Sähköön liittyviä tulipaloja tai palonalkuja tapahtui Suomessa viime vuonna yhteensä 2 460. Kuolonuhreja vaatineita sähköpaloja oli 20, joissa menehtyi 24 ihmistä.

Sähkölaitteista johtui 1700 paloa, ja niistä puolet sai alkunsa liedestä tai uunista. Useimmiten syynä oli ruuan unohtuminen levylle. Sähköpalokuolemien määrä väheni vuosina 2011–2013, mutta viime vuonna onnettomuuksien määrä palautui vuoden 2010 tasolle.

Sähköpaloja aiheuttaneet laitteet vuonna 2014

Tulipaloja aiheuttaneita sähkölaitteita ovat liesien ja uunien lisäksi esimerkiksi valaisimet (213), pyykinpesukoneet (100), mikroaaltouunit (83), kiukaat (79) ja kylmälaitteet (61).  Liesipalon syynä oli useimmiten lieden unohtuminen päälle ruuanlaiton yhteydessä.

Peräti 75 % valaisinten aiheuttumista paloista aiheutui loisteputken kuristimen kärähtämisestä. Loput valaisinpalot liittyivät yleisimmin peitettyihin, pudonneisiin tai kaatuneisiin valaisimiin. Kiuaspaloissa pyykin kuivattaminen kiukaan yläpuolella tai kiukaalle kuulumattomat esineet olivat tavallisimpia palon aiheuttajia.

– Sähkölaitteesta alkaneen palon syynä on useimmiten ihmisen toiminta, kuten huolimattomuus, käyttö- ja asennusohjeiden tai huollon laiminlyönti, ja näistä johtuva laitteen vaurioituminen. Sähköpalo voi myös johtua asennusvirheestä. Sähköpaloja voi ehkäistä, kun käyttää sähkölaitteita oikein ja huolehtii niiden kunnossapidosta sekä jättää asennukset ja laitteiden korjaukset ammattilaisille, opastaa Turvallisuus- ja kemikaaliviraston ylitarkastaja Jukka Lepistö.


Tukesin tiedote aiheesta

Sähköalan uutinen: Loisteputkilampuissa piilee palovaara