Putkimies kuoli sähköiskuun Helsingissä

29.1.2015

Putkiasentaja menehtyi Helsingissä 23.1.2015 saatuaan sähköiskun pistorasiasta tukkeutunutta viemäriä avatessaan.

Rakennuslehden mukaan viemärin tukkeutumisen vuoksi kylpyhuoneen lattialla oli pari senttiä vettä huoltomiehen käydessä paikalla, joten lattia on voinut olla märkä vielä asentajan saapuessa. Viemärin avaamiseen oli käytetty moottorikäyttöistä, metallirunkoista avausrassia.

Rakennuslehden saamien tietojen mukaan sähkö oli otettu peilin yläpuolisesta valaisimen pistorasiasta, jossa maadoitusliuska oli jännitteinen. Koska laitteen runko tuli jännitteiseksi ja lisäksi asentaja seisoi peltirunkoisen kylpyhuoneen mahdollisesti kostealla lattialla, hän menehtyi saamaansa sähköiskuun.

Rakennuslehden mukaan sähköalan ammattilaisen tarkastaessa sähköasennusta havaittiin, että alkuperäiselle valaisimelle oli tullut vaihe- ja nollajohtimet, mutta valaisin oli myöhemmin vaihdettu pistorasialla varustettuun muovirunkoiseen valaisimeen. Johtimet oli katkaistu läheltä seinäpintaa ja jatkettu kytkentäliittimellä kahdella punaisella johtimella uudelle valaisimelle. Valaisimen sisällä nollaus oli tehty vaihejohtimeen ja siten maadoitusliuska oli tullut jännitteiseksi.

Väärän kytkennän tekijästä ei ole tietoa. Asunnon haltijalla oli käytössään vain muovirunkoisia, kaksoiseristettyjä sähkölaitteita, joten hän oli välttynyt sähköiskulta lähinnä hyvän tuurin ansiosta.

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n toimitusjohtaja Olli-Heikki Kyllönen pahoittelee onnettomuutta, mihin putkiasentaja itse ei voinut millään tavalla vaikuttaa.

– Tällaisilta onnettomuuksilta vältyttäisiin, jos asennukset jätettäisiin pätevyydet ja oikeudet omaaville sähköurakoitsijoille, kuten laki vaatii, Kyllönen sanoo.

Kyllösen mukaan myös Suomessa tulisi harkita asuntojen sähköasennusten pakollisen kuntotarkastuksen käyttöönottoa asuntokauppojen yhteydessä. Esimerkiksi Tanskassa vanhojen sähköasennusten tarkastuttaminen on pakollista, koska myös Tanskassa asukkaiden itse tekemien, luvattomien sähköasennusten on havaittu olevan vaarallisen yleinen ongelma.


Rakennuslehden uutinen aiheesta