Aurinkolentokone saavutti viidennen etappinsa

31.3.2015

Solar Impulse

Aurinkovoimalla toimiva lentokone Solar Impulse on taittanut ensimmäiset viisi etappia maailmanympärysmatkastaan. Yhteensä välilaskuja kertyy matkalla 12.

Tällä hetkellä kone on Kiinan Chongqingissä, jonne se laskeutui maanantai-iltapäivänä. Lasku oli sääolosuhteiden ja vilkkaan lentoliikenteen takia erityisen haastava, ja Solar Impulsella sekä sen piloteilla on vielä monta haastetta edessään. Kone lentää jopa viidestä kuuteen päivää kerrallaan ilman tippaakaan polttoainetta, ja tavoitteena on lentää koko maailman ympäri.

Koneen runko ja siivet vaativat aivan uudenlaisten materiaalien käyttöä, jotta ne saatiin tarpeiksi kevyiksi. Ohjaamoa suunniteltaessa piti ottaa huomioon myös pilotin turvallisuus ja mukavuus, sekä koneen hyvä ohjattavuus. Digitaalisen teknologian avulla aurinkolentokonetta voitiin suunnitella, rakentaa ja testata virtuaalisesti ennen varsinaista lentosuoritusta.

Koneen siipien kärkiväli on 72 metriä leveämpi kuin Boeing 747 lentokoneessa. Kone koostuu pääasiassa hiilikuitukomposiiteista. Kevyt materiaalivalinta auttaa konetta saavuttamaan matkustusnopeuden, joka on noin 90 kilometriä tunnissa. Kone painaa noin 2 300 kiloa ja sisältää 17 248 aurinkokennoa sekä litiumakustot, joiden avulla kone lentää sekä öisin että päivisin. Yksipaikkainen ohjaamo suunniteltiin täyttämään tarkat vaatimukset, sillä lentäjä viettää 3,8 neliömetrin kokoisessa tilassa yhtäjaksoisesti usean vuorokauden jaksoja kerralla. Tilan lämpötila vaihtelee 40 pakkasasteesta 40 plusasteeseen ja ilmanpaine on 0.

Solar Impulsen lentäjät André Borschberg ja Bertrand Piccard matkustavat kaksi kuukautta Intian, Myanmarin, Kiinan, Amerikan sekä joko Etelä-Euroopan tai Pohjois-Afrikan kautta ennen kuin palaavat Abu Dhabiin, josta matka alkoi 9. maaliskuuta.