Sähkö- ja elektroniikkalaiteromun kierrätys on lisääntynyt

31.7.2015

Suomalaiset kierrättävät vuodessa keskimäärin 10 kiloa sähkö- ja elektroniikkalaiteromua. Kymmenessä vuodessa määrä on yli kaksinkertaistunut.

Kotitalouksille ilmainen sähkö- ja elektroniikkalaiteromun keräys alkoi Suomessa elokuussa 2005. Viime vuonna suomalaiset toivat sähkö- ja elektroniikkalaiteromua (SER) virallisiin keräyspisteisiin 50 000 tonnia eli 10 kg jokaista asukasta kohden.

Sähköromut voi kierrättää ilmaiseksi. Kuva Maria Heinola

– Määrä vastaa noin 5 000 rekka-autollista. Peräkkäin ajettuna tällainen rekkajono yltäisi Hangosta Utsjoelle, SER-tuottajayhteisön toiminnanjohtaja Arto Puumalainen kertoo.

Vaikka keräysmäärät ovat kasvaneet, ei kaikkea romua saada vielä hyödynnettäväksi.

– Eurooppalaisittain olemme hyviä kierrättäjiä, mutta edelleen osa sähkölaitteista päätyy virheellisesti metallikeräykseen tai jopa sekajätteen joukkoon, jolloin ne vaikeuttavat jätteen käsittelyä. Luontoon kipatuista laittomista jätekasoista löytyy usein sähkölaitteita, vaikka ne olisi voitu viedä maksutta keräyspisteeseen.

Kymmenen vuotta sitten Suomessa oli alle 100 sähkö- ja elektroniikkalaiteromun keräyspistettä ja romua saatiin kierrätykseen noin 4 kg/asukas. Nyt varsinaisia keräyspisteitä on jo yli 400, minkä lisäksi vuonna 2013 alkanut sähkö- ja elektroniikkalaiteromun vastaanotto myymälöissä toi kierrätyksen piiriin lähes 2 000 uutta pistettä.

Suurimmissa kaupoista otetaan vastaan ilman ostovelvoitetta pieniä sähkölaitteita. Isommat kodinkoneet voi jättää myymälään aina uuden vastaavan laitteen oston yhteydessä. Alueellisten kierrätyspisteiden yhteystiedot löytyvät osoitteesta www.kierratys.info. Näihin keräyspisteisiin voi tuoda kylmälaitteita ja muita suuria kodinkoneita ilman veloitusta.