Kaupalliset 5G-verkot avautuvat ensi vuonna

2.10.2018

5G-verkon 3,5 GHz:n taajuusalueen huutokauppa päättyi 1.10. Sekä DNA, Elisa että Telia saivat haluamansa taajuudet ja ilmoittavat avaavansa kaupalliset 5G-verkot ensi vuoden aikana.

Sekä DNA, Elisa että Telia ovat testanneet jo aiemmin 5G-verkkojen teknologiaa ja ilmoittavat olevansa valmiita avaamaan verkot kaupalliseen käyttöön kun ensimmäiset 5G-päätelaitteet saadaan kauppoihin ensi vuoden aikana.

Elisan esikaupalliset 5G-verkot ovat jo toiminnassa Tampereella ja Tallinnassa. Lisäksi Elisa on rakentanut 5G-valmiuksia verkkoonsa Helsingissä, Tampereella, Turussa ja Jyväskylässä.

– Olemme tehneet hartiavoimin työtä jo vuosia, jotta olisimme valmiina kun taajuudet saadaan. Haluamme tarjota asiakkaillemme 5G:n tuomat mahdollisuudet ensimmäisten joukossa maailmassa, osastopäällikkö Eetu Prieur Elisalta kertoo.

Suuren tiedonsiirtonopeuden lisäksi 5G-verkon etuna on lyhyt vasteaika, joka mahdollistaa verkon hyödyntämisen esimerkiksi erilaisissa esineiden internetin sovelluksissa. 5G:n odotetaan parantavan mobiiliverkon yhteysnopeuksia jopa 20-kertaisiksi nykyiseen 4G-verkkoon verrattuna.

DNA maksoi 15 vuotta voimassa olevasta 5G-toimiluvastaan 21 miljoonaa euroa, Elisa 26,3 miljoonaa euroa ja Telia 30,3 miljoonaa euroa.

 

DNA:n tiedote
Elisan tiedote
Telian tiedote