Espanjaan rakennetaan Euroopan suurin aurinkovoimala

5.9.2018

Saksalainen uusiutuvan energian yritys Juwi rakennuttaa 1 100 hehtaarin aurinkovoimalan kaakkois-Espanjaan. Aurinkopaneelitoimittaja Trina Solarin mukaan voimalasta tulee Euroopan suurin.

Valmistuessaan aurinkovoimala tuottaa sähköä noin 450 MW:n teholla. Voimalan tuottama energia riittää 400 000 ihmiselle ja se vähentää hiilidioksidipäästöjä 135 750 tonnia vuodessa siihen verrattuna, jos sama teho tuotettaisiin fossiilisilla polttoaineilla. Tällä hetkellä Euroopan suurin aurinkovoimala sijaitsee Ranskassa Bordeauxin kunnassa ja on kooltaan 250 hehtaaria.

Voimala rakennetaan Mulan kuntaan aurinkoisena alueena tunnettuun Murcian maakuntaan Espanjan kaakkoiskulmassa. Voimalan rakentaminen työllistää satoja ihmisiä ja valmistuessaan sen on määrä työllistää sata vakituista työntekijää.

Projektista ja sen rahoituksesta vastaa saksalainen uusiutuvan energian yritys Juwi Holding AG ja urakoinnista vastaa espanjalainen ACS Group. Paneeleita toimittaa muun muassa kiinalainen Trina Solar Limited, joka toimittaa 496 000 monikidepaneelia, joiden yhteenlaskettu teho on 167 megawattia. Yhteensä Mulaan toimitetaan yli miljoona paneelia. Juwi rakennuttaa myös voimalinjan, joka yhdistää voimalan verkkoyhtiö Red Eléctrica de Españan verkkoon.

Neuvottelut voimalan rakentamisesta aloitettiin 2012 ja luvat sen rakentamiseen saatiin Espanjan kansallisten markkinoiden ja kilpailun komitealta sekä energiaministeriöltä vuonna 2017. Projektin on määrä valmistua vuoden 2019 loppuun mennessä.