Helenin Helsingin voimalaan uusi aurinkoseinä

8.5.2018

Helen kasvatti Suvilahden aurinkovoimalaansa uudella 84 paneelin aurinkoseinällä, minkä tarkoitus on testata seinäpaneelien tuottoa.

Helsingin Suvilahden sähköasemalle asennettiin uusi aurinkoseinä. Seinäasennuksen tarkoituksena on testata seinä- ja kattopaneelien välisiä eroja ja edistää rakenteisiin integroitujen aurinkopaneelien yleistymistä. Aurinkoseinä otettiin käyttöön huhtikuussa.

Seinäasennuksia on toistaiseksi toteutettu vähän, mutta nyt testiympäristössä nähdään, kuinka suuret erot paneelien välillä on eri vuodenaikoina. Kattopaneelien tuottavuus on huipussaan kesäisin, mutta aurinkoseinä on tehokkaimmillaan keväisin ja syksyisin, kun aurinko paistaa matalammalta. Talvisin lumi ei myöskään vaikuta seinäpaneeleihin samalla tavalla kuin kattopaneelehin.

aurinkoseina_pieni.jpg

Aurinkoseinä asennettiin puretun tiiliseinän paikalle. Vanhan seinän kiinnityskiskot säilytettiin ja paneelit asennettiin niihin suoraan seinäksi. Paneeleiksi valittiin mustat yksikidepaneelit, joiden toimintaa samalla testataan. Paneelien teho on 280 Wp/paneeli. Seinän maksimiteho yhteensä on 23,52 kWp ja arvioitu vuosituotanto 17 000 kWh.

Helenin tavoitteena on edistää ilmastoneutraliutta kasvattamalla uusiutuvan energian osuutta tuotannossaan ja myy aurinkovoimaloita sekä yrityksille että yksityisasiakkaille.

Hankkeessa olivat mukana Soleras, GreenEnergy Finland Oy ja Sähköpalvelu Kipinä.

Helenin tiedote