Suomi harjoitteli kyberturvahäiriöistä selviämistä

8.10.2018

Huoltovarmuuskeskus, Puolustusvoimat ja Viestintävirasto järjestivät 2. - 4.10. yhteistyössä Tieto 18 -kyberturvallisuusharjoituksen Kirkkonummella.

Tieto 18 keskittyi keksityn skenaarion pohjalta harjoittelemaan yhteiskunnan keskeisiä palveluita tuottavien yritysten selviämistä kyberturvahäiriöistä ja viranomaisten tukitoimia yritysten toimintakyvyn palauttamiseksi. Harjoitukseen osallistui kymmeniä yrityksiä ja 140 henkeä energia-, terveydenhuolto- ja media-alalta sekä teollisuudesta. Lisäksi mukana olivat toimialoista vastaavat viranomaiset sekä Huoltovarmuuskeskus, Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus, Puolustusvoimat, Yleisradio ja poliisi.

Harjoitusta johti Huoltovarmuusorganisaation Digipooli, jonka tehtävänä on digitaalisen yhteiskunnan varautumisen suunnittelu.

– Harjoitus on ainutkertainen laajuudessaan kansainvälisestikin. Aiemmista tietoharjoituksista on opittu, että tällaisiin keskinäisriippuvuuksiin on syytä paneutua. Kybermaailmassa keskinäiset riippuvuudet ovat vielä laajempia ja ehkä vaikeammin hahmotettavia, harjoituksen johtaja ja Digipoolin puheenjohtaja Tuomo Haukkovaara kertoi tapahtuman tiedotustilaisuudessa.

– Harjoituksen yksi keskeinen tarkoitus on löytää sellaisia kehityskohteita, jotka eivät välttämättä kuulu minkään yksittäisen toimijan piiriin, Haukkovaara lisäsi.

Esimerkkinä siitä on kilpailulainsäädäntö, joka voi estää järkevän yhteistoiminnan.

 
Puolen vuoden valmistelutyö takana

Huoltovarmuuskeskuksen johtaja Sauli Savisalon mukaan harjoituksen taustalla oli puolen vuoden valmistelutyö.

– Tässä on käytetty työaikaa yhteensä seitsemän henkilötyövuotta ja hintaa sille kertyy noin puoli miljoonaa euroa, Savisalo kertoi.

Savisalon mukaan Suomessa on noin 1 500 yritystä, jotka ovat yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisiä.

– Jos harjoittelemme tarpeeksi erilaisia skenaarioita, meille syntyy toimintamalleja, jotka kattavat todellisista yllätyksistä 30 - 50 prosenttia. Silloin olemme paljon valmiimpia tulevaisuuden yllätyksiin.

Savisalo totesi Suomen kyberturvallisuuden suojaustason olevan hyvä ja perusteli sitä muun muassa sillä, että teleoperaattoreiden ylläpitämät verkot ovat kansainvälisesti vertailtuna ykkössijalla puhtaudeltaan.

– Yritykset käyttävät Suomessa kyberturvallisuuteen satoja miljoonia vuodessa. Suomessa ei kuitenkaan ole yhtä organisaatiota, joka voisi ottaa vastuun kyberturvallisuudesta, hän huomautti.

Lokakuussa järjestetty Tieto 18 -harjoitus oli osa pidempiaikaista jatkumoa. Harjoituksia on järjestetty eri muodoissa säännöllisesti joka toinen vuosi 1980-luvun lopusta asti.


  

Cyber Security Nordic -palkinto eversti Cederbergille