Sähköliiton lakko Paltan jäsenyrityksissä alkoi

9.4.2018

Sähköliitto aloitti lakon Palvelualojen työnantajien jäsenyrityksissä maanantaina 9. huhtikuuta kello 6. Työtaistelu kestää maanantaihin 16. huhtikuuta kello 6 saakka.

Lakon piiriin kuuluu noin 2 500 sähköliiton jäsentä noin kahdessakymmenessä Paltan jäsenyrityksessä, joista suurimmat ovat Are Oy, Aro Systems Oy, Bravida Finland Oy, Caverion Suomi Oy ja Consti Talotekniikka Oy.

Sähköliitto hylkäsi lauantaina 7.4. sovittelija Jukka Ahtelan sovintoesityksen Sähköistys- ja sähköasennusalan työriidan ratkaisemiseksi. Liiton puheenjohtaja Sauli Väntin mukaan sovintoesitystä oli mahdotonta hyväksyä.

– Ehdotuksessa työehtojen ja työehtosopimuksen kehittäminen olisi jäänyt pelkän työnantajapuolen hyvän tahdon varaan. Lisäksi sovittelijan esitys palkantarkistuksista oli alalle ja palkkausjärjestelmän rakenteeseen sopimaton, Väntti sanoo Sähköliiton tiedotteessa.

Paltan työmarkkinapäällikkö Anu Sajavaaran mukaan sovintoehdotukseen ei sisältynyt muutoksia, joita voitaisiin pitää työntekijäpuolen näkökulmasta työehtojen heikennyksinä.

– Palkkaratkaisu oli yleisen linjan mukainen ja Sähköliiton keskeisimpiin vaatimuksiin oli vastattu. Emme voi muuta kuin ihmetellä Sähköliiton toimintaa, Sajavaara sanoo Paltan tiedotteessa.

Sajavaaran mukaan lakosta aiheutuu kohtuutonta haittaa paitsi lakon kohteena oleville yrityksille, myös yritysten asiakkaille ja muille rakentamisalan toimijoille.

Nyt alkanut lakko ei koske Sähköistys- ja sähköasennusalan työehtosopimuksen kolmannen osapuolen Sähkötekniset työnantajat STTA ry:n jäsenyrityksiä, mutta Sähköliitto ilmoitti 7.4. myös uusista työtaistelutoimista, jotka kohdistuvat Paltan jäsenyritysten lisäksi myös STTA:n jäsenyrityksiin, mikäli neuvotteluissa ei löydetä sopua 17. toukokuuta mennessä.
   

Paltan tiedote

Sähköliiton tiedote

STTA:n tiedote

Hylätty sovintoesitys valtakunnansovittelijan sivuilla