Virve-viranomaisverkko varmistaa huippukokouksen viestintää

11.7.2018

Suomen Erillisverkot Oy varautuu monikymmenkertaiseen viranomaisverkko Virven kuormitukseen Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien tapaamisen aikaan. Viranomaisverkon peittävyys varmistetaan keskeisissä kohteissa, kuten tapahtumapaikoilla ja hotelleissa, joissa delegaatioiden jäsenet yöpyvät.

Pääkaupunkiseudulle on tuotu siirrettäviä tukiasemia, jotka saadaan kuljetettua helposti sinne, missä lisäkapasiteettia tarvitaan. Hotellien maanalaisten tilojen, esimerkiksi autotallien osalta verkkoa vahvistetaan tarvittaessa sisäpeittoratkaisuilla.

– Varmistamme, että Virve toimii moitteetta ja takaa toimivan yhteistyön tapahtuman turvallisuudesta vastaavien tahojen välillä. Yksi taustatekijä Helsingin valikoitumisella huippukokouksen sijaintipaikaksi on se, että Suomi on turvallinen ja toimiva maa. Osa tätä on viranomaisten toiminnan tehokkuus, erinomainen yhteistyö viranomaisten kesken sekä kehittyneet viestintä- ja tilannekuvajärjestelmät, Virven liiketoimintajohtaja Jarmo Vinkvist kertoo.

Yleisradion uutisen mukaan Venäjän ja Yhdysvaltojen turvallisuuspalvelut saattavat häiritä radioliikennettä tapaamispaikkojen läheisyydessä vierailun aikana. Sähköalan haastatteleman, tässä yhteydessä nimettömänä pysyttelevän asiantuntijan mukaan häirintälaitteilla pystytään vaikuttamaan niin halutessa myös Virve-verkon toimintaan. Asiantuntija pitää myös todennäköisenä, että kaikki tapaamispaikkojen läheisyydessä sijaitsevien tukiasemien liikenne tullaan tallentamaan vierailijoiden omille palvelimille.

– Todennäköisesti kaikki lähitukiasemien liikenne tullaan taltioimaan. Jos jotakin sattuu, saavat viranomaiset puheluiden salauksen tarvittaessa nopeasti auki. Myös dronejen käyttö pitää pystyä estämään. Oikeilla laitteilla niiden ohjaus on helppo estää, asiantuntija kertoo.

Asiantuntija kertoo harkitsevansa harrastuksen vuoksi huippukokouksen radioliikenteen seurantaa. Tietokoneeseen liitettävillä laajakaistaisilla mittalaitetikuilla käytettyjen taajuusalueiden tiedot on helppo tallentaa koneelle myöhempää tarkastelua ja analysointia varten.

– Nyt meillä on ainutlaatuinen tilaisuus katsoa, mitä taajuuksia ja minkälaisia radiosignaaleja he käyttävät, ja kuinka jenkkien käyttämät taajuudet poikkeavat venäläisten yhteyksistä.

Asiantuntijan mukaan Yhdysvaltojen häirintä- ja seurantajärjestelmät ovat tällä hetkellä teknisesti kehittyneemmällä tasolla kuin venäläisillä. Tästä jenkit saavat puolestaan kiittää asiantuntijan mukaan suurelta osin läheistä yhteistyötään Israelin kanssa.