LVI-urakoitsijat: Rakentamisen kasvuvauhti hidastuu

13.3.2018

LVI-urakoitsijoiden suhdannekyselyn mukaan suhdannetilanne on vielä hyvä, mutta syksyä kohden vauhdin ennustetaan hidastuvan. Odotukset tälle kevättalvelle olivat kovemmat kuin toteutuma. Tarjouspyyntöjä on paljon liikkeellä, mutta tilauksia ei virtaa sisään samalla sykkeellä.

Vastaajista 62 % arvioi uudisrakentamisen suhdannetilanteen heikkenevän tyydyttävälle tasolle syksyä kohti.

– Näyttää siltä, että asuntorakentamisen volyymi ei enää kasva. Tosin rakentaminen on keskittynyt Helsingin ympäristöön sekä muutamaan muuhun keskukseen ja erityiseen kohteeseen, muualla markkina ei ole edes kunnolla elpynyt, toimitusjohtaja Jari Syrjälä LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä toteaa.

Aloitettavat ja käynnissä olevat kohteet tuovat kuitenkin töitä taloteknisille urakoitsijoille pitkälle ensi vuoteen.

– Tähän asti on koettu pulaa työnjohdosta, mutta nyt asentajistakin alkaa olla niukkuutta, Syrjälä sanoo.

LVI-urakointiyritysten liikevaihto ei ole kehittynyt syksyn odotusten mukaisesti: kasvua on vain 39 prosentilla vastaajista, kun vielä syksyllä nousua arvioi 53 %.

– Vaikka kannattavuus on lievästi paranemassa, rakentamisen suihkuvirtaus näyttää menneen talotekniikalta taloudellisesti ohi. Töitä on ollut, ja niitä on tehty, mutta talkoohengessä. Viime lamassa pudottiin kehnolle kannattavuustasolle, eikä sieltä ole ylös päästy, Syrjälä pahoittelee.

 

Suhdannekyselyn tulokset LVI-TU:n sivuilla