ABB laajentaa Pitäjänmäen aurinkovoimalaboratoriotaan

15.6.2018

ABB on keskittänyt suurissa aurinkovoimaloissa käytettävien voimalaitosmittakaavan inverttereiden tuotekehityksen Suomeen. Vuonna 2016 rakennetussa, nyt laajennettavassa Pitäjänmäen aurinkovoimalaboratoriossa inverttereitä voidaan testata täydellä teholla kaikissa sääolosuhteissa.

ABB:n Pitäjänmäen aurinkovoimala.

Investointi laboratorion laajennukseen mahdollistaa seuraavan sukupolven keskusinverttereiden tuotekehityksen.

– Esittelemme tulevana kesänä uuden entistä tehokkaamman invertterisukupolven sekä sen kanssa toimivan energiavarastoratkaisun, ABB:n voimalaitosmittakaavan aurinkoinverttereiden tuotehallinnasta vastaava johtaja Jyrki Leppänen kertoo.

Vuonna 2016 aurinkovoiman asennettu tuotantokapasiteetti maailmassa ylitti jo 300 gigawatin rajan.

– Tämä on erittäin nopeasti kehittyvä markkina. Laboratorion laajennus tuli ajankohtaiseksi jo nyt, jotta pysymme nopeasti muuttuvien markkinavaateiden edellä ja pystymme vastaamaan kasvavien markkinoiden haasteisiin entistä paremmin, Leppänen kertoo.

Aurinkoinvertterit ovat globaalisti miljardibisnes. Samalla kun kokonaismarkkinavolyymit ovat nousseet, aurinkosähkövoimalaitosten yksikkökoot ovat kasvaneet nopeasti. Tällä hetkellä ABB:n suuritehoisin invertteri on 2,3 megawattia. Tuotekehityslaboratoriossa pystytään testaamaan inverttereitä aina 8 megawatin tehoon asti kaikissa maapallolla esiintyvissä lämpötiloissa ja kosteusoloissa.

ABB:n voimalaitosluokan inverttereitä on asennettu muun muassa Intiaan nousseeseen 1 gigawatin aurinkovoimapuistoon sekä Suomen suurimpaan aurinkovoimalaan Atrian Nurmon tehtaalle. Nurmon Suomen mittakaavassa valtavaan, peräti 24 000 paneelin voimalaan on toimitettu kaksi ABB:n 1 000 kW:n invertteriaseman ja 20 kV:n muuntamon yhdistelmää.