Motiva: Valitse energiatehokas ilmastointilaite

17.7.2018

Siirrettävät ilmastointilaitteet jäähdyttävät huoneilmaa ja poistavat siitä kosteutta. Laitetta ostaessa kannattaa vertailla energiamerkin tietoja ja valita laite huolellisesti.

Helteiden jatkuessa sisälämpötilakin voi nousta tukalan korkeaksi. Tuulettimella huoneilman saa liikkeelle, jolloin iholta poistuu lämpöä nopeammin, mutta tuuletin ei varsinaisesti alenna sisälämpötilaa.

Jäähdyslaitteen poistoilmaputki tulee tiivistää oven tai ikkunan väliin. Kuva Mikko Arvinen

Siirrettävän jäähdytyslaitteen poistoilmaputki tulee kiinnittää ja tiivistää tuuletusikkunan tai oven väliin. Jos putki luiskahtaa sisälle, laite puhaltaa kuuman ilman huonetilaan. Tämä voi johtaa siihen, että laite käy jatkuvasti ilman taukoja ja samalla kuitenkin kuumentaa sisäilmaa.

Jäähdytyslaitetta hankkiessa kannattaa miettiä ensiksi laitteen käyttötarkoitusta ja valita laite sen mukaisesti: jäähdytysteholtaan pienemmät laitteet riittävät esimerkiksi makuuhuoneeseen, mutta isompiin tiloihin tarvitaan enemmän kapasiteettia. Energiamerkin energiatehokkuuskerroin (EER) ilmaisee laitteen hyötysuhteen. Mitä suurempi luku, sitä taloudellisemmin laite jäähdyttää.

Laitteiden äänitasossa (dB) on myös suuria eroja. Erityisesti makuuhuoneessa käytettävä laite saisi mielellään olla myös hiljainen.

Tuulettimien, puhaltimien ja ilmastointilaitteiden käyttö maksaa laitteesta ja käyttötavoista riippuen vajaasta kymmenestä sentistä jopa pariin euroon vuorokaudessa. Sähköä ja rahaa säästää, kun käyttää laitteita järkevästi.

Muistathan, ettei ikkunoita tai ovea kannata pitää auki jäähdytyskoneen ollessa päällä. Kuumalla ilmalla kannattaa myös välttää muiden lämpöä tuottavien laitteiden käyttöä sisällä.


Lisätietoja: www.motiva.fi/kesa

Sähköalan artikkeli: Viilennystä kerrostaloasuntoon