Fortum julkisti kuluttajien kysyntäjoustopalvelun

18.1.2018

Fortumin Spring-kysyntäjoustopalveluun on saatu mukaan jo tuhat kotitaloutta. Pääasiassa lämminvesivaraajien ohjauksella saadaan yhteensä yhden megawatin suuruinen häiriöreservi.

Palveluun liitettyjen lämminvesivaraajien lämmitys käynnistyy automaattisesti, kun verkossa on ylitarjontaa sähköstä. Vastaavasti kuumimmat vesivaraajat laitetaan pois päältä, kun verkon sähkövirta alkaa vähentyä.

Palveluun osallistuvat kuluttajat saavat 48 euron vuotuisen alennuksen sähkölaskuunsa sekä älypuhelinsovelluksen, jolla kodin sähkönkulutusta voi seurata reaaliajassa. Palveluun voivat liittyä kaikki sähkölämmitteisten omakoti- tai paritalojen omistajat, joilla on erillinen, sähköllä lämmitettävä käyttöveden lämminvesivaraaja.

Lämminvesivaraajan matkapuhelinverkossa toimiva ohjauslaite asennetaan talon sähköpääkeskukseen. Asennus ja ohjauslaite ovat kuluttajille maksuttomia. Fortumin palvelu on liitetty Fingridin taajuusohjattuun käyttöreserviin. Fingridin arvioin mukaan jo 70 prosenttia kantaverkon taajuusohjatusta häiriöreservistä saadaan kysynnän joustosta.

Myös helsinkiläinen energiayhtiö Helen on lanseerannut sähkölämmittäjien Optimi-kysyntäjoustopalvelun yhdessä Optiwatti Oy:n kanssa, ja myös ainakin Savon Voima on parhaillaan kehittämässä omaa kysyntäjoustopalveluaan.


Fortumin tiedote