Hedengren täytti 100 vuotta

20.8.2018

Suomalainen perheyritys oy Hedengren ab täytti kesäkuussa sata vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Hedengren julkaisi historiikin, jossa yhtiön tarina kerrotaan Suomen itsenäistymisen ajoista aina näihin päiviin saakka.

Yhtiön perustivat serkukset Jarl ja Walter Hedengren liikeidealla ”sähköalan täydellinen palvelutalo”. Liikeidea on kehittynyt vuosikymmenten varrella asiakkaiden tarpeiden mukana. Nykyisin yhtiö tunnetaan kotimaisena turvateknisten ratkaisujen kehittäjänä sekä talotekniikan merkkituotteiden maahantuojana.

Vuodesta 1920 lähtien yhtiön pääomistajana on ollut Johanssonin suku.

– Vastuullinen omistajuus näkyy siinä, että me Hedengrenin omistajat olemme sitoutuneet viemään soihdun seuraavalle sukupolvelle. Koemme, että yhtiö on meillä lainassa. On tärkeää, että jokainen sukupolvi vuorollaan ottaa oman roolinsa, hallituksen puheenjohtaja Berndt Johansson toteaa.

– 100-vuotiaan Hedengrenin tarina on samalla Suomen tarina ja se välittyy elävästi kirjassa. Yritys on pystynyt uusiutumaan ajan mukana, Johansson sanoo.

– Hedengrenin alkuaikoina, kun Suomea ruvettiin sähköistämään, kaupoista ei löytynyt valmiita laitteita, jolloin niitä rakennettiin itse, toimitusjohtaja Marek Hintze kertoo ja näyttää esimerkkinä generaattorien testauslaitetta, jota on säilytetty yhtiön näyttelytiloissa.

– Ja kun siitä tuli niin hyvä, siitä syntyi myös kaupallinen tuote, jota myytiin vielä vuonna 1952, Hintze lisää.

Johansson muistaa, että 1930-luvulla tehtiin elokuvateattereihin poistumistievalo, joka edelleen on yrityksen turvatekniikka-alan yksi menestyneimmistä tuotteista. Nykypäivän esimerkkinä Hintze mainitsee vastaavanlaisesta menestymisestä kamerajärjestelmän, jonka ydinkomponentit ovat Hedengrenin valmistamia.