Tulli varoittaa: Kiinalaiset aurinkopaneelit voivat tulla kalliiksi

22.1.2018

Kiinasta, Malesiasta ja Taiwanista tilatut aurinkosähkömoduulit ja -paneelit voivat tulla ostajalle kalliiksi. Mahdollisen yleisen tullin ja arvonlisäveron lisäksi voi joutua maksamaan tilaamistasi tuotteista polkumyynti- ja tasoitustullia. Nämä voivat lisätä ostokustannusta jopa yli 60 prosentilla.

Verojen ja tullien määrä riippuu muuan muassa paneelin tyypistä ja sen valmistajasta. Kiinasta tilattujen aurinkopaneelien polkumyyntitulli voi olla 0–53,4 % ja tasoitustulli 0–11,5 % tavaran tullausarvosta. Tullausarvo lasketaan lisäämällä ostohintaan kuljetus- ja vakuutuskustannukset.

Jos tilaa Kiinasta esimerkiksi LDK Solar Hi-Tech (Hefei) Co. Ltd:n valmistaman, teholtaan 1 000-wattisen aurinkopaneelin, voi itse paneelin hinta olla 200 euroa ja postikulut 30 euroa. Tullinimikkeen perusteella kannettava yleinen tulli olisi nolla prosenttia, mutta valmistajakohtainen polkumyyntitulli aurinkopaneelille voisi kuitenkin olla 46,7 %, ja tasoitustullia kerättäisiin 11,5 %. Näiden päälle laskettaisiin vielä arvonlisävero, joka on 24 %.

Näin 200 euron arvoisesta aurinkopaneelista joutuisi maksamaan yhteensä 451,18 euroa.

 

Lisätietoja nettiostosten maahantuontiveroista Tullin sivuilla

Lisätietoja polkumyynti- ja tasoitustulleista Tullin sivuilla