Siemens uusii Kaakkois-Suomen junien ohjausjärjestelmän

24.1.2018

Siemens Osakeyhtiö on voittanut Liikenneviraston tarjouskilpailussa Kaakkois-Suomen kauko-ohjausjärjestelmän uusimisen. Sopimuksen arvo on noin 4,5 miljoonaa euroa.

Liikenneviraston Kaakkois-Suomen junaliikenteen kauko-ohjauksen uusimishankkeessa korvataan tekniikaltaan vanhentuneet kauko-ohjausjärjestelmät. Jatkossa liikenteenohjaus pystytään kattamaan yhdellä keskitetyllä kauko-ohjauksella Kouvolasta.

Hankkeen projektipäällikön, Liikenneviraston Jouni Vauhkosen mukaan junaliikenteenohjaus on kehittymässä pitkälle automatisoituun toimintaan, jossa liikenteenohjaaja pääasiassa valvoo järjestelmän toimintoja, hyväksyy päätöksiä ja käsittelee poikkeustilanteita. Järjestelmä tehostaa rataverkon liikenteenohjausta ja voi näin parantaa junaliikenteen täsmällisyyttä.

– Liikennevirastolla on useita eri junaliikenteen hallintajärjestelmiä, jotka ovat oleellinen osa liikenteenohjausta. Uusi kauko-ohjausjärjestelmä yhdistetään asetinlaite- ja tietojärjestelmiin ja siihen tulee rajapinnat Liikenneviraston junaliikenteen hallintajärjestelmiin, Vauhkonen kertoo.

Projektin toteutus alkaa välittömästi. Uusi järjestelmä otetaan vaiheittain käyttöön kesään 2022 mennessä.