RAKLI: PK-seudun rakentamisessa ylikuumenemisen merkkejä

27.4.2018

Kiinteistöjen omistajia ja rakennuttajia edustavan RAKLI ry:n suhdannekyselyn mukaan rakennusalan kapasiteetti on täyskäytössä Etelä-Suomen kasvukeskuksissa.

RAKLIn suhdannekyselyn mukaan käynnistettäväksi suunniteltujen rakennushankkeiden määrä on pääkaupunkiseudulla edelleen kasvussa. Pääkaupunkiseudulla asuntoja valmistuu tämän hetkisen näkymän mukaan markkinoille tänä vuonna noin 35 prosenttia viimevuotista enemmän ja ensi vuonna vielä 20 prosenttia tämänvuotista enemmän.

RAKLIn suhdannekyselyn mukaan rakentamisen tuotantokapasiteetti on pullonkaula erityisesti pääkaupunkiseudulla, mutta myös muissa suurissa kasvukeskuksissa. Rakentamisen kasvun haasteena on jo resurssien riittävyys, mikä heijastuu työvoimapulana, hintojen nousuna, tuotteiden pitkinä toimitusaikoina sekä vähäisinä tarjousten määrinä.

Rakentajien tarjousaktiivisuus on ollut pääkaupunkiseudulla matalalla tasolla vuodesta 2015. Pääurakoiden tarjouspyyntöihin on alkuvuonna 2018 saatu noin kolme tarjousta ja määrä on ollut vähenemään päin. Aliurakkatarjouspyynnöissä tilanne on RAKLIn mukaan parempi.


RAKLIn suhdannetiedote 1/2018