Vuoden sähkösuunnittelija on Insinööritoimisto Stacon oy

30.8.2018

Vuoden sähkösuunnittelijaksi 29.8.2018 kukitettu Insinööritoimisto Stacon oy on erikoistunut pääkaupunkiseudun koulujen ja päiväkotien suunnitteluun ja julkisten rakennusten korjaussuunnitteluun. Yrityksen toiminnan peruspilari on rakentava yhteistyökykyisyys ja yhteistoiminnan kehittäminen.

Insinööritoimisto Stacon oy perustiin vuonna 1992 laman myötä konkurssiin ajautuneen Sähköteknisen insinööritoimiston raunioille. Nimi Stacon tulee sanoista sähkö, tele, automaatio ja konsultointi/consulting.

– Tuohon aikaan c-kirjaimen käyttö oli muotia ja näitä con-päätteisiä yrityksiä syntyi paljon muitakin. Ajatukseni oli antaa yritykselle pitkään kestävä nimi, joka ei henkilöidy suotta Kalevi Hämäläiseen, yrityksen perustaja Kalevi Hämäläinen kertoo.

Yritys hankki muutama vuosi sitten uudet tilat Pohjois-Helsingin Pukinmäestä. Yrityksen palveluksessa on tällä hetkellä 15 henkeä, mutta nykystandardin mukaisella mitoituksella tilavaan kattohuoneistoon mahtuisi työskentelemään yli kolmekymmentäkin henkeä.

– Minä sanoisin, että isoihinkin töihin kykenevälle, mutta ketterälle toimistolle optimaalinen koko olisi 20-30 työntekijää. Meitä on nyt 15, ja tavoitteena olisi kasvattaa toiminta lähivuosina lähemmäs kolmeakymmentä.
   

Suunnittelualan keskittyminen ei huolestuta

Suunnittelualan keskittyessä Staconin pääkilpailijat muuttuvat jatkuvasti suuremmiksi, mutta tämä ei Hämäläistä huoleta.

– Jos ei puhuta Redin tapaisista kauppakeskuksista ja joistakin megaluokan keskussairaaloista, on suurin osa työkannasta muutaman suunnittelijan töitä. Yli viiden sähkösuunnittelijan kohteet ovat Suomessa jo poikkeuksellisen suuria.

Staconin varatoimitusjohtaja Jonne Järvisen mukaan yhtiön tavoitteena on aina, että takuuajan päättyessä kohde luovutetaan tilaajalle virheettömässä kunnossa. Tähän ei tietenkään aika päästä, mutta viiden sivun puutelistan luovuttaminen asiakkaalle ei ole hyväksyttävä vaihtoehto.

Valaistussuunnittelun referenssinä Staconilla on kaksi vuoden valaistuskohde -palkintoa, joista viimeisin tuli Didrichsenin taidemuseon uuden valaistuksen suunnittelusta museon vuonna 2014 valmistuneen remontin yhteydessä. Monet henkilökunnan koulutukseen jatkuvasti panostavan yrityksen suunnittelijat ovat suorittaneet esimerkiksi Aalto Pron valaistussuunnittelun täydennyskoulutusohjelman.
  

Yhteistyöverkostossa vaikuttaminen antaa paljon

Stacon osallistuu aktiivisesti talotekniikka-alan järjestöjen toimintaan. Yritys on mukana esimerkiksi NSS Sähkösuunnittelijat ry:n, Suunnittelu- ja konsultointiyritykset SKOL ry:n ja Suomen Valoteknillinen Seura ry:n toiminnassa.

– Totta kai se vie vähän aikaa ja resursseja, mutta missään muualla kuin alan järjestöjen toiminnassa ei pysty luomaan samanlaista yhteistyöverkostoa. Yhdessä meillä on myös mahdollisuus vaikuttaa asioihin, Hämäläinen sanoo.

Hän toimi 1990-luvulla viisi vuotta neuvottelevien sähkösuunnittelijoiden puheenjohtajana ja nyt Järvinen toimii parhaillaan NSS:n varapuheenjohtajana. NSS:n toimijoiden keski-ikä on nuorentunut viime vuosina huomattavasti, ja yhtenä järjestön tavoitteena onkin ollut jo usean vuoden ajan uudistaa toimintaa nykypolvea kiinnostavaksi.

– Me olemme saaneet toimintaan mukaan paljon samanhenkisiä ihmisiä, jotka haluavat viedä asioita eteenpäin ja vaikuttaa yhdessä asioihin, Järvinen kertoo.
   

Avoin yhteistoiminta tuo luottamusta

Hämäläisen ja Järvisen mukaan ainakin pääkaupunkiseudulla rakentamisessa on siirrytty viime vuosina sanelupolitiikasta kohti oikeaa yhteistoimintaa. Yrityksen slogan on "kuuntele, sovi ja jousta".

– Pääasiassa me olemme olleet tilaajan kanssa samalla puolella ja tehneet samoja kohteita. Tästä minä haluan kiittää kaikkia, Hämäläinen sanoo.

Hämäläinen muistuttaa, että talotekniikassa suunnitelmiin tulee aina jonkin verran muutoksia, ja että näiden muutosten tekeminen on paljon helpompaa yhdessä.

– Meidänkin suunnitelmissa on virheitä, ja kyllä minä kiitän aina urakoitsijoita tai laitetoimittajia, jos he pysäyttävät virheiden etenemisen. Samoin jos asentaja ehdottaa työmaalla uutta reittiä kaapeleille, niin tämä näkemys perustuu varmasti ammattilaisen pohdintaan, Hämäläinen sanoo.

– Kukaan ei ole täydellinen ja tekevälle sattuu. Tässä myös oikealla ilmapiirillä on tärkeä merkitys. Ongelmatilanteissa avoimuus ja rehellisyys on yleensä paras tapa saada hommat toimimaan, Järvinen lisää.

Hämäläinen ja Järvinen vastaanottivat RAKLI ry:n ja Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n yritykselle myöntämän Vuoden sähkösuunnittelijan kunniakirjan Helsingissä Suomalaisella Klubilla 29.8.2018 pidetyssä Sähköisen talotekniikan rakennuttajaseminaarissa.