Lampputyypit

Eri käyttötarkoitukseen ja -ympäristöön kannattaa valita paras mahdollinen lampputyyppi.


LED

LED-lamput ovat pitkäikäisiä ja energitehokkaita ja ne syttyvät välittömästi, eivätkä sisällä elohopeaa. LED-lamppuja on saaatavilla useilla eri kantatyypeillä.

Vaikka ledit ovat hieman kalliimpia kuin loistelampputekniikkaan perustuvat energiansäästölamput ja halogeenilamput, niin käytössä ledit maksavat itsensä takaisin vähäisellä energiakulutuksellaan ja pitkällä käyttöiällään, joka on yleensä useita kymmeniä tuhansia tunteja.

Ledit sopivat niin yleis-, kohde- ja korostusvalaistukseen kuin ulkovalaistukseenkin, koska ne kestävät hyvin kylmiä olosuhteita.

Kaikki ledit eivät ole himmenttäviä. Ledien himmennettävyys ja yhteensopivuus eri himmentimien kanssa kannattaa selvittää valaisinten ja lamppujen valmistajilta.


Energiansäästölamput

Energiansäästölamput eli pienloistelamput kestävät noin 10 kertaa kauemmin ja kuluttavat 75-80% vähemmän sähköä kuin vanhat hehkulamput. Energiansäästölamput toimivat parhaiten sisätilojen yleisvalaistuksessa.

Energiansäästölamput syttyvät hieman hitaammin kuin muut lampputyypit, joten ne eivät sovi tiloihin, joissa valoa joudutaan usein kytkemään päälle ja pois. Niitä ei myöskään suositella saunaan eikä ulkotiloihin, koska niiden valontuotto voi jäädä alhaiseessa ja korkeassa lämpötilaasa vaatimattomaksi.Halogeenit poistuvat markkinoilta vuoden 2018 lopulla.Halogeenilamput

Halogeenilamppujen ominaisuudet ovat pitkälti samoja kuin vanhojen hehkulamppujen mutta ne kuluttavat noin 30 % vähemmän sähköä ja niiden elinikä on kaksinkertainen kuin hehkulamput.

Halogeenilamppuja kannattaa käyttää korvaamaan hehkulamppuja siellä, mihin ledit ja energiansäästölamput eivät niin hyvin sovellu. Tällaisia ovat esimerkiksi sauna ja jotkin himmennettävät valaisimet.

Halogeenilamput poistuvat kuitenkin markkinoilta vuoden 2018 lopulla EU:n komission tekemän päätöksen nojalla. Lue aiheeseen liittyvä artikkeli.