Pihavalaistus

Hyvä pihavalaistus lisää turvallisuutta ja helpottaa kulkua pimeään aikaan, kun piha-alueen riittävä valaistus auttaa tunnistamaan mahdolliset esteet ja vastaantulevat ihmiset. Pihavalaistuksella luodaan myös tunnelmaa korostamalla tiettyjä yksityskohtia tai arkkitehtuurellisia muotoja.

Pihavalaistus

Hyvä pihavalaistus valaisee kulkureitit turvallisesti eikä aiheuta ylimääräistä häikäisyä. Valon sävy ja kirkkaus vaikuttavat olennaisesti piha-alueen tunnelmaan, kun valaistuksella korostetaan myös haluttuja yksityiskohtia.

Uusissa kohteissa pihavalaistus kannattaa kustannustehokkaasti ottaa huomioon jo rakennusvaiheessa, ja miettiä valaisimien paikat jo etukäteen. Valaisimien sijoittelussa tulee miettiä missä ja mihin tarkoitukseen valoa tarvitaan.

Erityisesti vaikeakulkuiset paikat on hyvä valaista, kuten portaikot ja ajoluiskat. Lisäksi paljon käytetyt kulkureitit ja työskentelyalueet tarvitsevat valoa ja laajemmilla piha-alueilla lasten leikkipaikat, sisäänajotiet, paikoitusalueet sekä oleskelualueet. Kulkuväylien ja laajempien alueiden valaistukseen sopivat hyvin pollari- ja pylväsvalaisimet.

PihavalaistusEnergiansäästöä ajatellen pihavalaistukseen kannattaa yhdistää liiketunnistimia sekä hämäräkytkimiä, jotka lisäävät myös turvallisuutta. Ne ovat käteviä varsinkin pihaanajoteille ja ulkorakennuksiin sijoitettuina.

Valaisimet kannattaa sijoittaa hyvän välimatkan päähän toisistaan, riippuen niiden pylväskorkeuksista, valaisintehoista sekä lamppu- ja valaisintyypeistä. Valaisimien sijainti kannattaa miettiä Pihavalaistusmyös niin, että niiden huolto onnistuu helposti ja että ne eivät esimerkiksi talvisin ole lumenaurauksen esteenä.

Ulkovalaistuksessa huomioon on aina otettava myös häikäisemättömyys. Pihavalaistusta ei saa suunnata naapuriin tai ajotielle päin ja valaisimessa pitäisi aina
olla valoa suuntaava häikäisysuoja.


Valaistus luo tunnelmaa piha-alueelle

Pihavalaistuksella voidaan myös luoda tunnelmaa piha-alueelle ja korostaa alueen yksityiskohtia. Puiden ja pensaiden valaistus onnistuu parhaiten alhaalta päin käyttäen valonheittimiä ja kohdevalaisimia. Tällä tavoin voidaan myös tyylikkäästi korostaa esimerkiksi istutuksia, rakennusten julkisivuja sekä patsaita.

Ulkovalaistus lisää myös sisätilojen viihtyisyyttä. Ulkoa sisälle kajastava valo lisää turvallisuuden tunnetta sekä tuo lisää tilantuntua ja tunnelmaa sisälle.

Pihavalaisimia hankkiessa on muistettava, että valaisimet ovat alttiina vedelle, lumelle sekä lämpötilojen vaihteluille, joten valaisimien suojausluokat täytyy olla myös sen mukaiset. Lisäksi valonlähteitä valittaessa tämä pitää ottaa huomioon.

PihavalaistusPihavalaistusMuuntajien ulkokäytössä tulee varmistaa että ne ovat vedeltä suojattuja suojajännitemuuntajia ja ulkopistorasiat tulee suojata vikavirtasuojakytkimillä.

Pihavalaistuksen sähköasennukset hoitaa aina ammattilainen. Pihavalaistuksen sähköistyksen toteuttamiseksi tulee laatia hyväksytty sähkösuunnitelma. Apua pihavalaistuksen suunnitteluun saa arkkitehdeiltä, puutarha- ja valaistussuunnittelijoilta sekä sähköalan asiantuntijoilta.Aiheeseen liittyviä artikkeleita:
Silmä lepää rauhallisesti valaistussa puutarhassa
Onnistuneen ulkovalaistuksen salaisuus on hyvä suunnittelu