Aurinkolämmitteinen nollaenergiatalo esittäytyy mökkimessuilla

20.5.2011

Kesäkuun 27. päivänä Mäntyharjulla avautuvien Loma-asuntomessujen mielenkiintoisena vetonaulana tullee olemaan kohde 22 Luukku-talo, jonka sähkö tuotetaan aurinkopaneeleilla ja käyttövesi lämmitetään aurinkokeräimillä.

Luukun varmistuslämmityksenä toimii ilmalämpöpumppu. Vuoden aikana talon odotetaan tuottavan Mäntyharjunkin leveysasteilla yhtä paljon energiaa kuin kuluttavan.

Kuva AsuntomessutKaikkiaan 22 kohteessa käytetään monipuolisia lämmitysmuotoja. Aurinkoenergiaa käytetään kolmessa kohteessa, maalämpöä neljässä, ilmalämpöä seitsemässä ja takkoja yli puolessa kohteista. Pelkkä suorasähkölämmitys on kolmessa ja varaava sähkö yhdessä talossa. Erikoisuutena kohteessa 17 Lokki on termostaatilla ohjattu ikkunasähkölämmitys eli ns. ikkunapatterit.

29 hehtaarin messualueella on salliva kaava, mutta loma-asuntojen korkeutta ja etäisyyttä rannasta on säädelty. Tonttien keskikoko on 2 800 neliötä, mutta neliöhintahaitari venyy 10 eurosta 48:aan euroon. Edullisimman tontin hinta on 13 000 euroa ja kalleimman 98 000 euroa. Kaikkiaan 14 kohdetta on myyty tai myydään, hinnat liikkuvat 200 000 ja lähes 500 000 euron tuntumassa.

Mäntyharjun Loma-asuntomessujen teemoja ovat ekotehokkuus ja taide. Kaikki messukohteet arvioidaan Ekopassin avulla. Ekopassin kriteerejä ovat energiankulutus, uusiutuvan energian osuus, energiankäytön hiilijalanjälki, rakentamisen materiaalitehokkuus, jätehuolto, vesi- ja jätevesihuolto sekä liikkuminen. Messut ovat avoinna 27.6.–10.7. päivittäin klo 10 - 18.

Loma-asuntomessujen kotisivut