Aurinkosähköön kannattaa jo investoida

10.3.2015

Aurinkopaneelien hinnat ovat tulleet viime vuosina tuntuvasti alaspäin. Samalla verkkoon liitetyn aurinkosähköjärjestelmän hankinta on muuttunut puhtaasta ympäristöteosta myös taloudellisesti kannattavaksi investoinniksi.

Viime vuosina myös Suomessa on herätty aurinkoenergian tarjoamien mahdollisuuksien hyödyntämiseen. Aurinkopaneeleita on alettu asentaa jatkuvasti kiihtyvään tahtiin niin tavallisten omakotitalojen kuin toimistojen ja kauppakeskustenkin katoille. Samalla jatkuvasti suurempi osa aurinkosähköjärjestelmistä liitetään talon oman sähköverkon lisäksi myös valtakunnalliseen sähkönjakeluverkkoon. Tämä ei ole välttämätöntä, mutta muuten paneeleista saatava sähkö valuu suotta hukkaan tuoton ylittäessä rakennuksen sähkönkulutuksen. Näin voi käydä helposti rakennuksen ollessa pidempiä aikoja tyhjillään jos käyttövettä ei tarvitse lämmittää tai käyttää jäähdytyslaitteita.

Jouni Penttisen Itä-Helsingissä sijaitsevan kodin viime vuoden kesäkuun sähkölasku oli miinus 69 euroa. ”Aurinkosähkön myymisestä voi saada nykyisin ihan järkevän korvauksen, jos asian neuvottelee sähköyhtiön kanssa.”Jos aurinkosähköjärjestelmä liitetään jakeluverkkoon, tulee liittymälle hakea lupa alueen verkkoyhtiöltä. Asian voi jättää myös kytkennät tekevän sähköurakoitsijan vastuulle, jos asiasta vain sovitaan etukäteen. Vielä muutama vuosi sitten järjestelmien verkkoon liittämiseen liittyi joitakin avoimia kysymyksiä, mutta nykyisin asia on jo arkipäivää kaikille aurinkosähköjärjestelmiä asentaville ammattilaisille.

Uusiutuvan energian järjestelmiä toimittavan Playgreen Finland Oy:n Jouni Penttisen mukaan aurinkoenergiajärjestelmien kysyntä on painottunut viime aikoina entistä suurempiin, verkkoon liitettyihin aurinkosähköjärjestelmiin.

– Aivan muutamassa vuodessa aurinkopaneelien hinnat ovat tulleet niin paljon alas, että nykyisin samalla rahalla saa kaksinkertaisen määrän paneeleita kuin aiemmin. Tämä kannustaa mitoittamaan järjestelmät aiempaa suuremmiksi, Penttinen kertoo.

Penttisen Itä-Helsingissä sijaitsevan kodin viime vuoden kesäkuun sähkölasku oli miinus 69 euroa.

– Aurinkosähkön myymisestä voi saada nykyisin ihan järkevän korvauksen, jos asian neuvottelee sähköyhtiön kanssa.
   

Aurinkosähköjärjestelmän mitoitus

6–8 aurinkopaneelineliöstä saadaan hyvällä säällä tuhat wattia tehoa, mikä riittää jo mainiosti esimerkiksi jääkaapin ja pakastimen päällä pitämiseen. Huipputeholtaan 1 000 watin suuruisen järjestelmän vuosituotto on Motivan laskelmien mukaan Pohjois-Suomessa yleensä vähintään 700 kWh ja Etelä-Suomessa yli 800 kWh. Jos yksi kilowattitunti sähköä maksaa veroineen ja siirtohintoineen 15 senttiä, saadaan 6–8 neliön paneeleilla pohjoisessakin vähintään sadan euron säästö vuotuiseen sähkölaskuun.

Laadukkaiden aurinkopaneelien yli 25 vuoden elinikäodotuksella järjestelmän uskaltaa sanoa maksavansa hankintahintansa takaisin vuosien saatossa. Noin 15 neliön suuruisen, huipputeholtaan noin 2 000 watin järjestelmän saa asennettuna noin 5 000 eurolla. Hinnasta 24 prosenttia on arvonlisäveroa, mutta vastaavasti asennusten työosuudesta voi hakea 45 % kotitalousvähennystä – niin kuin kaikkien muidenkin kodin sähkötöiden teettämisestä.

Risto Saarikivi.Aurinkoteknillisen yhdistyksen seminaarissa viime syksynä puhuneen Suomen Luonnonsuojeluliiton energiatehokkuusasiantuntija Risto Saarikiven mukaan ympäristön kannalta olisi toivottavaa, että verkkoon liitettävät aurinkosähköjärjestelmät mitoitettaisiin reilusti omaa kulutusta suuremmiksi aina kun se on mahdollista.

Monet sähköyhtiöt maksavat korvauksen verkkoon syötetystä sähköstä, mutta vielä tällä hetkellä on taloudellisesti kannattavintamitoittaa aurinkopaneelien määrä talon oman kulutuksen mukaan. Verkkoon liitettyjen aurinkosähköjärjestelmien kanssa ei yleensä käytetä akkuja. Tämäkin on mahdollista, mutta koska sähkökatkokset ovat Suomessa nykyisin suhteellisen harvinaisia, ei akuille ole varsinkaan kaupunkialueilla tarvetta. Jos sähkökatkoihin haluaisi puolestaan varautua kunnolla, kannattaisi rahat käyttää akkujen sijasta polttoainetoimiseen aggregaattiin, millä sähköä saadaan pidempienkin katkosten aikana.

Aurinkopaneelien pinta- alaa miettiessä kannattaa tarkistaa myös mitoituksen vaikutus rakennuksen laskennalliseen energiatehokkuuskertoimeen. Laskennan rajatapauksissa muutaman lisäpaneelin asennus voi tuoda rakennukselle paremman E-luvun, mikä voi puolestaan näkyä rakennuksen jälleenmyyntiarvossa.

  

Vuosikymmenten investointi

Aurinkopaneelit hankitaan vuosikymmenten käyttöä varten, joten sekä laitteiston että sen asennuksen laatuun kannattaa kiinnittää huomiota. Asianmukaisesti asennetun laitteiston olemassaoloon ei tarvitse välttämättä kiinnittää mitään huomiota, ellei sitten halua puhdistaa paneeleita muutaman vuoden välein parhaan sähköntuoton optimoimiseksi. Lähinnä piistä, lasista ja alumiinista valmistetut paneelit eivät varsinaisesti kulu käytössä, sillä laitteistossa ei ole mitään liikkuvia osia.

Aurinkoteknillisen yhdistyksen toiminnanjohtaja Christer Nymanin mukaan kaikkien laadukkaiden aurinkopaneelien valmistajat antavat tuotteilleen 20 vuoden energiatakuun, missä edellytetään, ettei paneelin energiantuottokyky saa laskea tänä aikana 15 % enempää.

Takuu kannattaa varmistaa ennen kauppoja, sillä myös aurinkopaneelien joukosta löytyy nykyisin hyvinkin luokattomia halpakopioita.
  

Kytkentään vaaditaan sähkömies

Talon sähköverkkoon liitettyjen 230 voltin aurinkosähköjärjestelmien kytkentää koskevat täsmälleen samat vaatimukset kuin muitakin kiinteitä sähköasennuksia. Asennusyrityksellä on oltava Tukesin myöntämä lupa sähköasennustöiden tekoon. Asia on helppo varmistaa Tukesin urakoitsijarekisteristä (http://rekisterit.tukes.fi/fi/urakoitsijat).

Aurinkosähköjärjestelmän tilaajan kuuluu saada urakoitsijalta tarkastuspöytäkirja sähköasennusten käyttöönottotarkastuksesta ennen loppulaskun maksamista. Asianmukaisesti toimivilta urakoitsijoilta dokumentit saa automaattisesti, mutta asia kannattaa varmistaa jo sopimuksentekovaiheessa.

Sähköurakoitsija Vili Kupiainen odottaa aurinkopaneelien kysynnän kasvavan tuntuvasti lähivuosina. ”Monissa kohteissa aurinkosähköä pystyttäisiin hyödyntämään nykyistä enemmän.” Kuva Matti ValliMonet yritykset toimittavat aurinkosähköjärjestelmiä avaimet käteen -periaatteella, mutta aurinkosähköjärjestelmien suuri kysyntä on tuonut markkinoille myös toimijoita, kenen osaaminen ei välttämättä ole vaadittavalla tasolla.

Kesämökin matalajännitteisen aurinkosähköjärjestelmän saa asentaa periaatteessa kuka hyvänsä, mutta aivan kylmiltään työhön ei kannata ryhtyä. Myös matalammista jännitteistä voi syntyä vaarallisia oikosulkuja ja myös sähköiskun vaara kannattaa pitää mielessä.

Aurinkoisella ilmalla aurinkopaneeleita ei saa jännitteettömiksi muuten kuin peittämällä ne kokonaan, joten asennusvaiheessa niiden käsittely vaatii erityistä huolellisuutta. Sarjaan kytkettyjen paneelien tuottama jännite voi nousta helposti useisiin satoihin voltteihin.