Aurinkosähköä kerrostaloon?

1.3.2016

Kerrostaloissa on teknisesti mahdollista hyödyntää aurinkosähköä, joskin käytännössä ollaan vielä kokeiluvaiheessa. Ennen järjestelmän tilaamista on syytä selvittää, tarvitaanko lupia sekä pohtia taloudellista kannattavuutta. Paneeleita ei välttämättä saa, vaikka haluaisi.

Aurinkosähköjärjestelmiä on asennettu jo jonkin verran omakoti- ja pientaloihin, mutta kerrostaloissa ollaan vielä pilottiasteella.

Tietokirjailija ja energia-asiantuntija Janne Käpylehto on asentanut ensimmäisenä Suomessa aurinkosähköjärjestelmän omaan käyttöönsä kerrostalossa. Vuonna 2014 asennettu järjestelmä on liitetty hänen huoneistonsa sähkönkulutukseen.

– Tämä on ollut mielenkiintoinen kokeilu, jossa päätöksentekoa ei ohjannut niinkään taloudellinen säästö, vaan ryhdyin siihen harrastusmielessä, aurinkopaneelijärjestelmiin erikoistuneen asiantuntijayritys Solarvoima Oy:n aurinkosähköasiantuntijanakin toimiva Käpylehto kertoo.


Aurinkoa Saksan verran

Käpylehto kertoo, että Suomessa saadaan vuositasolla tuotantoa kuitenkin saman verran kuin Pohjois-Saksassa, jossa aurinkosähkö on suosittu energiantuotantomuoto.

– Kesäisin aurinko paistaa poikkeuksellisen pitkään. Ja vaikka aurinkoenergian tuotto painottuu kesään, on kevätkin hyvää aikaa: aurinko paistaa, mutta ilma on vielä viileähköä. Aurinkopaneelin hyötysuhde on nimittäin parhaimmillaan viileässä, hän mainitsee.

Yli tuhat kilometriä pitkässä valtiossa on maantieteellisiäkin eroja: Etelä- Suomessa tuotanto on vuositasolla 10–15 prosenttia enemmän kuin Pohjois- Suomessa.

Aurinkosähköjärjestelmä on vaivaton asentaa niin uudisrakennuksiin kuin vanhoihin kerrostaloihinkin. Käpylehdon kotitalo Helsingin Herttoniemessä on rakennettu vuonna 1956.

Parvekkeelle ei kannata asentaa aurinkolämpökeräimiä tai -paneeleita.

– Niitä ei mahdu riittävästi eikä niitä saada järkevään kulmaan, Käpylehto perustelee.

Sen sijaan paneelit tulee sijoittaa katolle. Käpylehdon asuntoa varten on talon katolle asennettu 14 kappaletta 1,6 neliömetrin kokoista paneelia.

 
Kannattaako aurinkosähkö?

Aurinkosähkön kannattavuutta on vielä vaikea määritellä yksiselitteisesti. Paneelien hinnat ovat pudonneet viidessä vuodessa noin 70 prosenttia.

– Omalta katolta saa sähkön samaan hintaan kuin sähköyhtiöltäkin. Paneelien takaisinmaksuaika on noin 15 vuotta, ja aurinkosähköjärjestelmän tekninen kestävyys on 40–60 vuotta. Tekevätkö nämä luvut siitä taloudellisesti kannattavan?

– Ensin on mietittävä, mikä on itselle kannattavuuden rajapyykki. Onko se takaisinmaksuaikana 5 tai 15 vuotta vai edullisemmat elinkaarikustannukset 20 vuoden aikana? kysyy Kiinteistöliiton energia-asiantuntija Petri Pylsy.

Hän kertoo, että muutama vuosi sitten asuntoosakeyhtiöiden hallitusten puheenjohtajilta kysyttiin, missä ajassa energiatehokkuusinvestoinnin pitäisi olla kuoletettu eli mikä takaisinmaksuajan pitäisi heidän mielestään olla. Vastausten keskiarvo oli 9–10 vuotta.

– Oikein mitoitetun järjestelmän takaisinmaksu-aika on tämänhetkisellä sähkön hinnalla ja aurinkosähkön tuotantoon hyvin soveltuvassa kohteessa 15–20 vuoden luokkaa. Vuoden, parin päästä tilanne voi olla jo toinen, jos aurinkosähköjärjestelmien hinnat laskevat edelleen.

 
Parantaa asunnon arvoa

Pylsy lisää, että nykyisin monesti käytetty takaisinmaksuajan laskeminen ei ole varsinainen investoinnin kannattavuuden mittari.

– Paneelien arvioitu tekninen käyttöikä on pitkä, joten tarkastellun aikajänteenkin pitäisi olla pidempi. Toisaalta on ymmärrettävää, ettei monissa taloyhtiöissä haluta miettiä investointipäätöstä tehtäessä parin-, kolmenkymmenen vuoden päähän. Osakkaat eivät tiedä, asuvatko he enää silloin siellä, eikä vielä ole varmuutta, miten aurinkosähköjärjestelmä vaikuttaa kiinteistön arvoon ja houkuttelevuuteen.

Käpylehdon mukaan EU-alueelta on tullut viestiä, että aurinkosähköjärjestelmä nostaa kiinteistön arvoa sen investointihintaa enemmän; Suomesta ei ole vielä tutkimustuloksia.

Taloudellisen kannattavuuden lisäksi energiantuotantomuodon valintaa voivat ohjata arvot.

– Jos koetaan ympäristöön liittyvät arvot erityisen tärkeiksi, voidaan investoida aurinkosähköön tai muihin uusiutuviin energiamuotoihin, vaikkei se taloudellisesti näyttäisikään kannattavalta, Pylsy mainitsee.