Aurinkopaneelit sähköttömälle mökille

1.3.2018

Kesämökillä sähkön tarve on yleensä selvästi pienempi kuin kotona, joten suhteellisen pienikin panostus aurinkopaneeleihin voi riittää. Jos mökille ei tule sähköä, paneeleiden tuoton voi varastoida akkuihin.

Mökin aurinkopaneelit. Kuva Mikko Arvinen

Aurinkosähköjärjestelmät ovat hankintahinnan laskettua alkaneet houkutella yhä useampia ostajia. Motiivina voi olla myös oman hiilijalanjäljen pienentäminen, ostosähkön määrän vähentäminen ja erityisesti kesämökeillä sähköliittymän hankkimisen vaihtoehtona sähkön tuottaminen omaan käyttöön omilla aurinkopaneeleilla.

Aurinkosähköjärjestelmä koostuu tyypillisesti yhteen kytketyistä aurinkosähköpaneeleista, sähkökaapeleista, suojalaitteista ja erotuslaitteista. Aurinkosähköjärjestelmä voi olla kytketty joko akustoon tai invertterin välityksellä kiinteistön sähköverkkoon.

Järjestelmän paneeleiden lukumäärä valikoituu joko käytettävissä olevan kattopinta-alan, halutun sähkötehon, tai käytettävissä olevien rahavarantojen perusteella, useimmiten kaikkien näiden yhdistelmänä.

Koska mökillä sähkön tarve on yleensä selvästi pienempi kuin kotona, voi kesämökin sähköntarpeen tyydyttää varsin pienelläkin panostuksella aurinkopaneeleihin. Yleiseen sähkönjakeluverkon liittymättömässä järjestelmässä auringonvalon tuottama energia varastoidaan akkuihin, joista sähkö on käytettävissä tarvittaessa. Tyypillisesti 12 voltin (V) tasavirralla toimivalla järjestelmällä voidaan syöttää muutamaa 12 V valaisinta. Akkukapasiteetista riippuen virta voi riittää pienen 12 V jääkaapinkin tarpeisiin.

Verkkojännite vaatii invertterin

Isompia tarpeita varten järjestelmää joudutaan kasvattamaan invertterillä, joka muuttaa jännitteen perinteiseksi 230 V verkkojännitteeksi. Tällöin voidaan käyttää tavanomaisia sähkölaitteita, toki järjestelmän tuottaman energiamäärän rajoissa. Erään valmistajan tuotetietojen mukaan heidän akuston ja invertterin sisältävän järjestelmänsä avulla voi käyttää kaikkia niitä laitteita joiden jatkuva tehontarve on enintään 1 000 W ja joiden hetkellinen tehontarve ei ylitä 2 400 W.

Kuten kaikissa muissakin sähköasennuksissa, myös aurinkosähköjärjestelmissä on käytettävä asianmukaisia laitteita, tarvikkeita ja komponentteja. Sähköalan ammattilainen toteuttaa asennuksen määräysten mukaisesti, jolloin järjestelmä on turvallinen käyttää ja huoltaa. Sähköalan ammattilainen osaa huomioida muun muassa käytettävien kaapeleiden poikkipinnan ja läpivientien vaikutuksen asennuksen paloturvallisuuteen. Turvallisinta on käyttää sertifioidun aurinkosähköasentajan palveluita.

Joillakin aurinkosähköjärjestelmätoimittajilla on valikoimissaan tee-se-itse -miehille ja -naisille suunnattuja 12 voltin järjestelmiä, jotka voi yksityiskohtaisen asennusohjeen avulla asentaa itsekin. Invertteri ja 230 voltin järjestelmä vaativat kuitenkin aina sähköalan ammattilaista asennustyöhön.

 
Aurinkosähköjärjestelmä kalastajakylämiljöössä

Entisellä Helsingin apulaiskaupunginjohtajalla Pekka Saurilla perheineen on loma-asunto lyhyen merimatkan päässä Helsingin edustalla sijaitsevassa saaressa. Saaressa on vain loma-asuntoja, ei vakituista asumista.

Pekan mökin paneeli. Kuva Timo Ylinen

Loma-asuntojen omistajat ovat silloin tällöin pohtineet saaren liittämistä yleiseen jakeluverkkoon, mutta toistaiseksi hanke ei ole edennyt keskusteluja pidemmälle. Sauri haluaa kuitenkin ladata kännykän ja tietokoneen akkuja loma-asunnolla ollessaankin.

– Mielestäni aggregaatin säksätys ei sovi kalastajakylämiljööseen. Koska polttoaineen kantaminenkaan ei houkutellut, päätimme hankkia mökille aurinkopaneelit, Sauri toteaa.

Saurin perheen mökille valikoitui Finnwind Oy:n aurinkosähköpaketti sekä varsinaisen mökin että vierasmökin tarpeisiin. Aurinkopaneelit lataavat akkuja, jotka syöttävät siniaaltoinvertterin kautta 230 V pistorasioita.

– Saareen kaikki pitää tuoda veneellä. Onneksi saatiin kaikki tarvikkeet tuotua yhdellä venematkalla. Vajaa päivä näytti ammattilaisilta asennuksiin menevän. Kohtuullisella investoinnilla saatiin meidän tarpeisiin sopiva ratkaisu. Ei näille ole tarvinnut asentamisen jälkeen mitään tehdä. Akut voisi viedä talveksi mantereelle lämpimään, mutta ei ole tullut sitäkään tehtyä, Sauri jatkaa.

Aurinkopaneelit asennetaan katolle sitä varten suunnitellun telineen avulla. Paneelilta mökkiin tulevien kaapeleiden sisääntulon läpivienti on toteutettava huolellisesti, jotta vältytään kaapeleiden vahingoittumiselta ja vesivuodoilta. Järjestelmätoimittajilla on tähän erilaisia ratkaisuja, samoin kuin kiinnitystarvikkeita eri kattomateriaaleille.

Myös sähkötyöturvallisuuteen ja työturvallisuuteen on kiinnitettävä huomiota. Katolla työskentely pitää sisällään putoamisvaaran. Ammattilaisilla on tähänkin työnsä puolesta valmiit ratkaisut, joita välttämättä kaikilta omatoimisilla työn tekijöiltä ei löydy.