Kattava käsikirja aurinkosähköstä

15.6.2016

Aurinkopaneelien asennusinnostus on lähtenyt kovaan kasvuun Suomessa. Janne Käpylehdon kirjoittama käsikirja aurinkosähköstä on kattava tietopaketti jokaiselle aurinkosähköjärjestelmän hankintaa suunnittelevalle.

Aurinkosähköjärjestelmästä on mahdollista saada sähköä samaan hintaan kuin sähköyhtiöltä ostettuna. Olennaisinta kannattavuuden osalta on järjestelmän oikea mitoitus, eli tuotettu sähkö tulisi hyödyntää pääosin itse kohteessa. Verkkoon myydystä sähköstä ei saa asiallista korvausta ostosähkön hintaan verrattuna. Järkevästi mitoitetun järjestelmän takaisinmaksuaika on tyypillisesti noin 15 vuotta.

Auringosta sähköt kotiin, kerrostaloon ja yritykseen

Aurinkoenergian hyödyntäminen Suomessa on painottunut sähköverkon ulkopuolella oleviin aurinkosähköjärjestelmiin, jotka ovat suosittuja erityisesti kesämökeillä. Verkkoon liitettyjen järjestelmien määrä on myös kasvanut viime vuosien aikana, kun järjestelmistä on tullut taloudellisesti kannattavia.

Energia-asiantuntija Janne Käpylehdon kirjoittama Auringosta sähköt kotiin, kerrostaloon ja yritykseen on monipuolinen käsikirja kaikille aurinkosähköjärjestelmän hankintaa suunnitteleville tai muuten aurinkoenergiasta kiinnostuneille.

Käsikirjassa käydään kattavasti ja käytännön esimerkein läpi muun muassa järjestelmän mitoituksessa, asennuksessa ja tarvittavissa lupa-asioissa huomioitavia seikkoja. Käsikirjasta löytyy myös paljon teknistä tietoa aurinkopaneelien toimintaperiaatteesta, tuotanto-ominaisuuksista sekä hyötysuhteista. Lisäksi kirja tarjoaa lukijalle esimerkkejä toteutetuista järjestelmistä sekä perustietoa aurinkoenergiasta itsestään.


Ohjeita myös asunto-osakeyhtiöille

Aurinkosähköjärjestelmiä on asennettu jo jonkin verran omakoti- ja pientaloihin, mutta kerrostaloissa ollaan vielä kokeiluasteella. Käpylehdon käsikirja opastaa myös asunto-osakeyhtiöitä aurinkosähköjärjestelmän hankinnassa. Kirjasta löytyy ohjeita yhtiökokouskäsittelyyn sekä tietoa järjestelmien erilaisista toteuttamisvaihtoehdoista ja mallinuksia niiden tuotannosta.

Asunto-osakeyhtiössä aurinkosähköä voidaan hyödyntää kolmella eri tavalla. Järjestelmä voidaan liittää yksittäisen huoneiston kulutukseen, mikä harvoin on kuitenkaan kannattava vaihtoehto. Parempi vaihtoehto on kytkeä järjestelmä osaksi kiinteistösähköliittymää, jossa on yleisten tilojen sähkönkulutus, kuten pihavalaistus ja autopaikat. Investoinnin kannalta on kätevää, että kiinteistösähköliittymässä on jatkuvaa kulutusta, joka voidaan korvata aurinkosähköllä.

Toinen kannattava vaihtoehto on liittää järjestelmä takamittarointiin. Takamittaroinnissa huoneistoissa ei ole enää sähköliittymää, vaan taloyhtiö laskuttaa käytetyn sähkön sähkövastikkeena käyttäjiltä. Tällä tavoin aurinkosähköjärjestelmällä tuotettua energiaa voidaan hyödyntää sekä huoneistoissa että yleisissä tiloissa.

Käpylehto suosittelee sähköverkkoon liitetyn aurinkosähköjärjestelmän hankintaa avaimet käteen -periaatteella, jolloin se hoituu nopeasti ja kätevästi. Sähköverkkoon liitetyssä kohteessa sähköiset kytkennät täytyy jättää aina ammattilaisen tehtäväksi. Kesämökille Käpylehto suosittelee järjestelmän rakentamista itse. Verkon ulkopuolella sähköiset kytkennät ovat akkujännitetasolla, eli asennuksen voi hoitaa ilman sähköasennusoikeuksia. Mökkisähköjärjestelmistä voi lukea lisää Käpylehdon aikaisemmasta krijasta Sähköt mökille auringosta ja tuulesta.