Viilennystä kerrostaloasuntoon

28.2.2012

Viilennyskäyttöön hyvin sopivalle ilmalämpöpumpulle tarvitaan kerrostalossa aina taloyhtiön lupa. Lämpöpumpun parvekeasennus on monesti haastava, mutta harvoin mahdoton toteuttaa.

Omakotitalossa lämpöpumpun asentaminen ei vaadi mitään sen kummempia lupia. Kun yleensä pääasiassa lämmityskäyttöön asennettu pumppu on valmiina talon seinustalla, ei kesähelteillä tarvitse tehdä muuta kuin painaa laitteen kaukosäätimen jäähdytysnappia. Kerrostaloissa lämpöpumppujen asennukseen ja käyttöön liittyy selvästi enemmän haasteita.

Ensimmäisenä kriteerinä on, että asunnossa pitäisi olla mielellään parveke, johon laitteen saa piiloon, sillä Suomessa jäähdytyslaitteiden asentaminen talojen seinustoille on lähtökohtaisesti kielletty. Lisäksi lämpöpumpun asennukseen vaaditaan aina taloyhtiön lupa.

Jari Vainikainen näyttää, miten lämpöpumpun voi piilottaa tyylikkään säleikön taakseLaitteen sähkönsaanti ei ole ongelma, sillä sähköalan ammattilainen tuo johdot ja pistorasiat parvekkeelle muutamassa hetkessä, vaikka niitä ei olisikaan valmiina. Sen sijaan laitteesta tulevan jäähdytysveden johtaminen pois parvekkeelta voi olla monesti haastavaa.

Karjaalla toimivan Ilmalämpöcenter Oy:n Jari Vainikaisen mukaan kuumana kesäpäivänä jäähdytyslaitteesta voi kondensoitua jopa kymmenen litraa vettä.

– Monesti parvekkeilla on hyvät kaadot ja sadevesirännit voivat olla käyttökelpoisen lähellä, mutta tarvittaessa poistovedet voidaan johtaa myös talon viemäriverkkoon. Valitettavasti tähän yleensä tarvittavat kondenssivesipumput eivät ole yhtä luotettavia laitteita kuin lämpöpumput, Vainikainen sanoo.


Uudet laitteet ovat hiljaisia 

Vainikaisen mukaan laadukkaiden ilmalämpöpumppujen käyntiääni on saatu nykyisin niin alhaiseksi, että tämä aiheuttaa harvoin todellisia ongelmia. Hiljaisimpien laitteiden 45 desibelin ääni peittyy liikenteen melun alle, eikä häiritse naapureita todennäköisesti kuin hiljaisimpina öinä.

Lämpöpumppu kerrostalon parvekkeellaVainikaisen mukaan heidän asentamistaan ilmalämpöpumpuista noin 10 prosenttia asennetaan nykyisin pelkästään jäähdytyskäyttöön.

– Uusissa taloissa viilennysmahdollisuus olisi hyvä huomioida alusta alkaen. Jos viime kesän kaltaisia kesiä tulee jatkossakin, niin viilennystä kyllä tarvitaan, Vainikainen sanoo.

Vainikaisen mukaan laadukkaan lämpöpumpun hankinta ja asennus maksaa kaikkine töineen vajaat 2 500 euroa.

 – Monissa paremmissa lämpöpumpuissa on viiden vuoden takuu, mutta kyllä niistä riittää konetta yleensä vähintään kymmeneksi vuodeksi. Kun työn tilaa hyvämaineiselta asennusfirmalta, saa asennuksille vuoden takuun.

Lämpöpumpun voi kytkeä suoraan pistorasiaan, mutta ammattilainen voi vetää laitteelle helposti oman kiinteän sähkökytkennän, jolloin johdot saadaan nätisti piiloon ja pistorasiat jäävät vapaiksi muuhun käyttöön. Kuten kaikkiin muihinkin sähkö- ja jäähdytyslaitetöihin, kannattaa lämpöpumpun asennukseen valita hyvämaineinen yritys, jonka sähköurakointi- ja kylmäaineluvat ovat kunnossa.

– Valitettavasti tälle alalle on tullut suuren kysynnän myötä aika paljon kaikkia nopean rahan tekijöitä, mikä näkyy myös ilmalämpöpumppujen turhan huonossa maineessa, Vainikainen pahoittelee.


Kevyillä ratkaisuilla pientä helpotusta 

Siirrettävä jäähdytyslaite. Kuva Mikko ArvinenKaikkiin huoneistoihin ilmalämpöpumppua ei saa asentaa. Tuolloin kevyemmäksi viilennysvaihtoehdoksi jää siirrettävän jäähdytyslaitteen hankkiminen.

Jäähdytystehossa laitteet häviävät suuremmille lämpöpumpuille, mutta ainakaan naapureiden ei tarvitse pelätä häiriintyvän koneen äänestä. Vastaavasti laitteen tasaista hurinaa saa kuunnella itse omassa olohuoneessa.

Laitteen kondenssivesisäiliö pitää muistaa tyhjentää itse muutaman päivän välein. Jäähdytyslaitteen hyvä puoli on, että se myös kuivaa ilmaa tehokkaasti. Lämpöpumput kuljettavat sisä- ja ulkoyksikön välillä vain jäähdytysnestettä, eivätkä vaikuta huoneen ilman vaihtumiseen tai kosteuteen.

Viileän ilman pysyminen huoneiston sisällä lisää kuitenkin lämpöpumppujen energiatehokkuutta verrattuna siirrettäviin laitteisiin, jotka imevät jäähdytettävää tuloilmaa jatkuvasti ulkoa sisään.


Järkevä asennus lisää tehokkuutta

Jäähdytinlaitteen eristetty poistoilmaletku on viety ulos tiivistetystä aukosta tuuletusikkunassaToimiakseen optimaalisesti siirrettävien jäädytyslaitteiden kuuma poistoilma tulee johtaa ulos esimerkiksi parvekkeen oveen tai tuuletusikkunaan tiivistetyn aukon kautta. Mitä tiiviimpi lämpimän ilman ulosviennin aukko on, sitä paremmalla hyötysuhteella jäähdytyslaite toimii.

Tuloilma kannattaa ottaa sisään mahdollisimman viileästä paikasta. Lähtökohtaisesti tuloilman tuuletusaukko kannattaa olla talon varjoisalla puolella, jolloin sisään virtaava ilma on jo valmiiksi mahdollisimman viileää. Jos tuloilma otetaan lämpimän poistoilman kanssa samasta paikasta tai talon aurinkoiselta puolelta, on vaarana, että laite imee ulkoa samaan tahtiin kuumaa ilmaa sisälle kuin puhaltaa sitä ulos.

Laitteesta poistuvan ilman lämpötila voi olla jopa noin 60 °C, mistä johtuen myös putki lämpenee ja siten lämmittää ympäröivää ilmaa. Putken voi eristää kotikonstein ympäröimällä putken eristävällä materiaalilla, kuten vaahtomuovilla.

Suurempia laitteita yhteiskäyttöön 

Kevyt viilennysratkaisuJos kuumuus vaivaa monia taloyhtiön asukkaita, on yksi vaihtoehto koko talon kattavan ilmastointijärjestelmän asentaminen. Jos taloyhtiössä on valmiina koneellinen ilmanvaihtojärjestelmä, ei jäähdytyslaitteen lisääminen järjestelmään ole mitenkään mahdoton urakka.

Jos sopivia ilmanvaihtoputkia ei ole valmiina, voi esimerkiksi taloyhtiön katolle asentaa suuremman ilmalämpöpumpun tai jäähdytyskoneen. Sieltä jäähdytysneste johdetaan putkia pitkin huoneistokohtaisiin lämmönvaihtimiin ja puhallinyksiköihin.

Yhtä asuntoa varten tulee kalliiksi lähteä vetämään putkia katolta, mutta asuntokohtainen hinta tippuu selvästi, jos useampi laitteisto asennetaan samalla kertaa. Pienempien lämpöpumppujen jäähdytysputkien hyvä maksimipituus on 30 metriä, mutta suuremmat koneet puskevat jäähdytysainetta eristetyissä putkissa vaivatta satoja metrejä, joten tämä ei estä isomman lämpöpumppukoneen sijoittamista vaikka taloyhtiön jätekatokseen.

  

Jari Vainikaisen Ilmalämpöcenterin kotisivut