Sähköjä ei kannata unohtaa kerrostalossakaan

9.3.2015

Kerrostalohuoneiston sähköjohdot kannattaa uusia muun remontin yhteydessä. Näin vältytään seinien myöhemmältä porailulta, sillä sähköjohdotkaan eivät kestä ikuisesti.

Kerrostalon sähköjärjestelmän uusimistarpeen huomaa yleensä parhaiten toistuvasti paukkuvista sulakkeista. Vaikka puolen vuosisadan ikäinen sähköjärjestelmä saattaisi olla teknisesti vielä varsin hyvässä kunnossa – ja näin saattaa hyvin ollakin, sillä monet suomalaiset sähkömiehet tekivät hyvää ja huolellista työtä vuosikymmeniä sittenkin – ei sähköjä mitoitettu vielä 1970-luvullakaan vastaamaan sähkölaitteiden nykyistä määrää.

Vantaalle vuonna 1966 valmistuneessa kerrostalossa sähköjohdot olivat vielä hyvässä kunnossa, mutta asunnossa oli todella vähän pistorasioita jopa 60-luvun mittapuulla katsottuna.

– Täällä oli käytetty hyviä muovipäällysteisiä johtoja, jotka olivat säilyneet hyvässä kunnossa, vanhat johdot purkanut Koivumankkaan Sähkön Teemu Surakka kertoo.

Sähkötarvikkeiden laatuun kannattaakin kiinnittää huomiota, sillä halvimmat sähkötarvikkeet eivät kestä välttämättä samalla tavalla vuosikymmenestä toiseen kuin paremmat, vaan saattavat alkaa halkeilla tai kellastua ennen aikojaan. Sähkömiehet osaavat usein kertoa, mitä tuotteita kannattaa ainakin välttää, sillä valitettavasti markkinoilta löytyy nykyisin esimerkiksi pistorasian kansia, joilla on tapana hajota jo asennusvaiheessa.


Sähköremontti parantaa turvallisuutta

Koristeellinen valaisinkytkinVantaan huoneiston keittiö- ja kylpyhuoneremontin yhteydessä myös kodinkoneet uusitaan. Koska uusia, suuritehoisia laitteita tulee paljon lisää, piti myös vanha sähköpääkeskus vaihtaa uuteen, enemmän kuormaa kestävään ryhmäkeskukseen.

Muutoksen ansiosta myös kaikki huoneiston pistorasiat voidaan varustaa nykymääräysten mukaisesti vikavirtasuojakytkimillä, jotka katkaisevat vikatilanteissa virransyötön selvästi sulakkeita herkemmin ja nopeammin.


Ammattimies antaa aina takuun

Vantaalla 76-neliöisen kolmion täydellinen remontti on yhteensä noin kolmen kuukauden urakka. Sähköjä tehdään tavalliseen tapaan sitä mukaan kun muut työt ja pinnat valmistuvat. Esimerkiksi pistorasiat kannattaa asentaa paikoilleen vasta tapetoinnin jälkeen, jolloin jälki saadaan siistimäksi ja myös tapetointityö sujuu hieman helpommin.

Kaikkine töineen, tarvikkeineen ja veroineen sähköremontin hinnaksi tulee vajaat 9 000 euroa.

Teemu Surakka Vantaalla– Summassa on mukana myös monia valaisimia, ja tänne valittiin myös hieman tavallista arvokkaampia, värillisiä valaisinkytkimiä ja pistorasian kansia, Surakka kertoo.

Sähkötarvikkeille myönnetään yleensä kahden vuoden takuu. Omalle asennustyölleen Surakka lupaa aina viiden vuoden takuun, vaikka mikään laki ei tähän velvoittaisikaan.

– Sen verran pitää luottaa omaan ammattitaitoon, että näin uskaltaa luvata.

Tavoitteena on, että nyt Vantaalle tehdyt asennukset kestävät hyvässä ja turvallisessa käyttökunnossa jälleen seuraavat viisikymmentä vuotta.

Teemu Surakan ja muiden pätevien ja mukavien, kuluttajia palvelevien sähkömiesten yhteystiedot löydät helposti Sähkötreffit.fi-sivuilta. Kaikilta Sähkötreffiurakoitsijoilta onnistuu tarvittaessa vaikka vain yhdenkin pistorasian vaihtotyö, mutta koska matkakuluista tulee helposti saman verran hintaa kuin pienestä asennustyöstä, kannattaa samalla tietenkin vilkaista, että sähköt ovat muutenkin kunnossa ja hoitaa puutteet kerralla kuntoon.


Koivumankkaan Sähkö

Löydä Sähkömies -palvelu