Linjasaneeraus voi onnistua nopeallakin aikataululla

14.3.2014

Lappeenrantalaisessa taloyhtiössä putki- ja sähköremonttien suunnittelu aloitettiin syksyllä 2012. Työt päästiin aloittamaan jo seuraavan vuoden helmikuussa.

Isännöitsijätoimisto Reim Lappeenranta Oy:n isännöitsijä Anneli Haikalan ja teknisen isännöitsijän Eija Klami-Tikan mukaan linjasaneerausremonttien suunnitteluun varataan yleensä aikaa vuodesta kahteen vuoteen, mutta tarvittaessa remontit voi päästä aloittamaan nopeamminkin

– Täällä Taipalsaarentiellä oli pakko tehdä nopeasti kaikki päätökset, koska täällä oli jo sattunut kolme viemärivahinkoa, Haikala ja Klami-Tikka kertovat.

Remontin suunnitteluavuksi palkatun Insinööritoimisto Siluc Oy:n rakennuttajakonsultti Jose Tikan mukaan sopivat putki- ja sähköyritykset löytyivät helposti tunnettujen paikallisten yritysten joukosta. Tikka suosittelee sähkötöiden teettämistä muun linjasaneerauksen yhteydessä.

– Se on usein siitä kiinni, osaavatko isännöitsijät ja hallitus kertoa taloyhtiölle, että sähköt on tarpeellista laittaa kuntoon samalla. Jos taloyhtiö kokee kustannusarvion pohjalta työn olevan liian kallis, on sähköpuolelta helppo lähteä karsimaan, Tikka harmittelee.

Vaikka ”lisätöiden” teettäminen samanaikaisesti työlään putkiremontin kanssa ei kuulosta houkuttelevalta ajatukselta, on sähkö- ja telejärjestelmien uusiminen lähes poikkeuksetta edullisempaa muun linjasaneerauksen yhteydessä kuin yksittäin tehtynä.

Sähköremontti putkiremontin yhteyteen

Jarkko Huotinen ja Jose Tikka

Taipalsaarentielle vuonna 1967 valmistuneessa kerrostalossa päädyttiin uusimaan putkiremontin yhteydessä nousujohdot, pää- ja mittarikeskukset, asuntojen kylpyhuoneet sekä kiinteistön tietoliikennekaapelointi.

Vanhat järjestelmät eivät enää vastaa nykypäivän tarpeita ja vaatimuksia. Maadoittamattomat pistorasiat eivät ole turvallisuudeltaan samaa luokkaa maadoitettujen, vikavirtasuojilla varustettujen pistorasioiden kanssa. Vanhoissa taloissa pistorasioita on yleensä liian vähän ja sulakkeet voivat paukkua helposti, kun sähköistyksen teho ei riitä.

– Sulakkeiden riittämättömyys on yksi vanhojen sähköjärjestelmien ongelma. Sähköremontin jälkeen asukkaan ei enää tarvitse miettiä, voiko kahvinkeittimen ja mikron laittaa samaan aikaan päälle, remontista vastanneen Laatu-Sähkö Oy:n asennuspäällikkö Jarkko Huotinen kertoo.


Sähkö unohtuu monesti

Kiinteistön sähkökaapelien teknisenä elinikänä voidaan pitää 30–50 vuotta. Huotisen mukaan viemäriputkistot antavat merkit uusimisen tarpeesta paljon aikaisemmin kuin sähkökaapelit, minkä vuoksi sähköasiat unohdetaan helposti.

– Sähköpuolella toivottaisiin, että myös sähkösaneeraus otettaisiin yhtä vakavasti kuin putkipuolen asiat. Sähkölaitteiden määrä lisääntyy. Se, mikä on 60-luvulla ollut normi, ei välttämättä enää ole riittävä taso, Huotinen sanoo.

Tavallisen asukkaan on monesti vaikea itse arvioida huoneiston sähköverkon todellista kuntoa, mutta konkreettisimmin sähköverkon uusimistarpeen huomaa sulakkeiden toistuvasta laukeamisesta ja tästä aiheutuvista sähkökatkoksista. Sähkölaitteiden todellinen kunto on helppo selvittää tilaamalla sähköalan ammattilainen paikalle.


Lisätietoja sähköverkon kuntotutkimuksesta löydät täältä =>


Alli Mäkinen, teksti ja kuvat