Huoneiston sähkölaitteet ovat pääasiassa taloyhtiön vastuulla

9.3.2015

Asunto-osakeyhtiölain mukaan kiinteistön sähköjärjestelmä on pääsääntöisesti taloyhtiön vastuulla. Jos osakas itse teettää omaan huoneistoon muita huoneistoja laajemman sähköremontin esimerkiksi taloyhtiön muun remontin yhteydessä, vastaa hän itse kiinteistön sähköistyksen muuta tasoa laajempien lisäysten kustannuksista.

Taloyhtiön vastuunjakotaulukkoAikaisemmin huoneiston pistorasioiden kansien ja valaisinkytkimien katsottiin olevan huoneiston haltijan vastuulla, mutta Kiinteistöliiton vuonna 2014 päivitetyssä Taloyhtiön vastuunjakotaulukossa myös näiden linjataan kuuluvan taloyhtiön vastuulle. Sen sijaan kaikki kodinkoneet, huoneistossa mahdollisesti olevan saunan kiuas sähkölaitteineen ja myös kaikki kiinteästi asennetut valaisimet ovat yhä huoneiston osakkaan vastuulla.

Huoneistoissa tehtävistä sähkötöistä, samoin kuin kaikista muistakin vähänkin suuremmista remonteista, tulee muistaa ilmoittaa taloyhtiöille. Näin halutaan varmistaa, että asennukset tulevat varmasti turvallisesti ja asianmukaisesti tehdyiksi, ja ettei asennuksista aiheudu vahinkoa taloyhtiölle tai naapureille.

Asianmukaisesti ja vastuullisesti toimivan sähköurakoitsijan uskaltaa kutsua turvallisin mielin tekemään oman asunnon sähköistyksen pieniä parannustöitä, mutta esimerkiksi antenniasentajan kutsumisesta olisi syytä keskustella ensiksi isännöitsijän kanssa, sillä yhden huoneiston antenniverkkoon tehdyt parannukset – kuten antennivahvistimien lisäykset – voivat heijastua naapurihuoneistoon naapurin television kuvanlaatua heikentävällä tavalla.


Sähköremontti putkiremontin yhteyteen

Taloyhtiön sähköremontti on käytännöllisintä ja edullisinta toteuttaa putkiremontin yhteydessä. Kiinteistön sähköjohdoille lasketaan yleensä sama elinikä kuin vesi ja viemäriputkille, eli noin 30–50 vuotta. Tätä vanhempikin, aikanaan hyvin tehty sähköjärjestelmä saattaa olla vielä turvallinen käyttää, mutta nykyajan vaatimuksia puolen vuosisadan ikäinen sähköistys ei missään tapauksessa enää vastaa.

Maadoittamattomat pistorasiat eivät ole turvallisuudeltaan läheskään samaa luokkaa maadoitettujen, vikavirtasuojilla varustettujen pistorasioiden kanssa, eikä vanhojen talojen pistorasioiden määräkään ole yleensä enää riittävä. Olohuoneessa pärjätään enää harvoin pelkästään television, radion ja jalkalampun pistorasioilla.

Viimeistään jatkuvasti paukkuvat sulakkeet kertovat yksiselitteisesti, ettei vanha sähköjärjestelmä riitä enää täyttämään sille asetettuja vaatimuksia. Sähköremontin jälkeen asukkaan ei enää tarvitse miettiä, voiko kahvinkeittimen ja mikron laittaa samanaikaisesti päälle.

Sähköverkon ja kodin antenni- ja telejärjestelmien kunnon voi selvittää helposti ammattilaisen tekemällä kuntoarvioinnilla tai tarkemmalla kuntotutkimuksella. Näin tulevaisuuden remonttitarpeisiin voidaan varautua hyvissä ajoin.