Sähköpyörät kasvattavat suosiotaan

1.3.2019

Sähköpyörien suosio on jatkuvassa kasvussa. Monilta pyörävalmistajilta löytyy sähköpyöriä mallistoistaan.

Suomi tulee hieman muuta Eurooppaa jäljessä sähköpyörien kysynnässä, mutta tahti on kuitenkin ollut kiihtyvää. Vuoden 2012 jälkeen Suomeen on tuotu yli 25 000 sähköpyörää ja esimerkiksi suomalainen pyörävalmistaja Helkama on lisännyt valikoimaansa useita eri sähköpyörämallia.

Jalankulkua avustavat sähköiset liikkumisvälineet sen sijaan eivät ole vielä yleistyneet merkittävästi katukuvassa. Kevyet sähköiset kulkuvälineet laillistettiin 2015-2016 vuoden vaihteessa. Kevyiksi kulkuvälineiksi lasketaan esimerkiksi senioriskootterit ja tasapainotetut yksi- tai kaksipyöräiset kulkuvälineet. Aikaisemmin esimerkiksi jalankulkua helpottavat välineet olivat sallittuja vain liikuntarajoitteisille.

Kevyille sähköisille ajoneuvoille, kuten sähköpyörille, on kysyntää sekä kuluttajilla että palveluntarjoajilla. Esimerkiksi postinjakelussa ympäri Suomea otettiin kevään 2018 aikana käyttöön 200 sähkörahtiskootteria ja 250 sähköavusteista jakelukärryä.

Jalankulkua avustavat, enintään 15 km/h kulkevat, välineet rinnastetaan jalankulkijoihin ja niihin sovelletaan jalankulkijoiden liikennesääntöjä. Isommat, enintään 25 km/h kulkevat, sähköiset ajoneuvot ja pyörät rinnastetaan polkupyöriin ja niiden kanssa on käytettävä kypärää.

Sähköisiä kevyitä ajoneuvoja 250 W:iin asti ei tarvitse vakuuttaa, sillä niitä ei lasketa moottoriajoneuvoiksi. Halutessaan niille voi hankkia tapaturva- ja vastuuvakuutukset. Yli 250 W:in, mutta alle 1 kW:in sähköiset ajoneuvot täytyy kuitenkin vakuuttaa liikennevakuutuksella.