Pesutilojen remontit vaativat sähkömiehen

1.3.2018

Kotikylpylöiden suosio jatkaa kasvuaan. Ketäpä ei houkuttelisi ajatus liiketunnistimin ohjatusta valaistuksesta, lämpimästä laattalattiasta, piilossa olevista pistorasioista ja ammeessa loikoilusta lempimusiikkia kuunnellen? On kuitenkin hyvä muistaa, että märkätilojen sähkötyöt vaativat aina tekijäksi sähköalan ammattilaisen.

Pesutilojen remonttiin kannattaa varata hyvin aikaa. Nyrkkisääntö on, että aina kun seinä-, katto- tai lattiapinnat pitää avata, on perusteltua tehdä kaikki tarvittavat korjaus- ja muutostyöt kerralla. Tämä korostuu kosteussuojausta vaativissa kylpyhuone- ja saunaremonteissa.

Märkätilojen sähkötyöt ovat kaapelinvedosta lähtien luvanvaraista työtä. Tärkein syy on turvallisuus. Valtuutetut sähköurakoitsijat pystyvät hoitamaan remontit niin, että sekä asennustyöt että tilojen käyttäminen remontin jälkeen on turvallista. He päättävät työnsä aina pakollisiin mittauksiin ja tekevät asianmukaisen käyttöönottotarkastuspöytäkirjan.

Toivelista ja kartoitus suunnitelmien pohjaksi

Sähköurakoitsijaan kannattaa olla yhteydessä heti, kun remonttipäätös on tehty ja jonkinlainen toivelista mielessä.

– Aloitamme keskustelemalla asiakkaan kanssa remonttiin liittyvistä tarpeista ja toiveista. Listalla voi olla vaikkapa valaistuksen parantaminen. Mietimme, miten toiveet ovat teknisesti toteutettavissa, kertoo helsinkiläisen Sähkö-Team Oy:n toimitusjohtaja Timo Salenius.

Seuraavaksi kartoitetaan sähköistyksen nykytila.

– Oleellista on selvittää, onko tiloissa vikavirtasuojaus, ovatko nykyinen sähkökeskus, sähkönsyötöt ja johdotus riittävät sekä missä kunnossa ne ovat. Jos tilassa ei esimerkiksi ole aiemmin ollut kuivausrumpua, ja sellainen halutaan hankkia, on selvitettävä riittääkö sähkökeskuksen teho uuden sähkölaitteen kytkemiseen, hän selittää.

Vikavirtasuojaus tuli pakolliseksi kaikkiin vuonna 2008 jälkeen rakennettuihin taloihin sekä tuon jälkeen remontoituihin märkätiloihin. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että jos pesutilojen remontista on kulunut aikaa yli kymmenen vuotta, niiden tilojen vanhat pistorasiat on vaihdettava vikavirtasuojattuihin pistorasioihin.

Vikatilanteessa vikavirtasuojattu pistorasia katkaisee sähkönsyötön automaattisesti heti, jos maadoitukseen vuotaa yli 30 milliampeerin virta. Tämä ei ole ihmiselle vaarallinen määrä. Sen sijaan vanhat rasiat päästävät läpi jopa hengenvaarallisia virtoja. Erityisesti jatkojohtojen virittäminen märkätiloihin on vaarallista. Ja kiellettyä.

– On huomattava, ettei pistorasioitakaan voi sijoittaa märkätiloissa mihin tahansa, vaan on noudatettava määräysten edellyttämiä turvaetäisyyksiä, Salenius muistuttaa.

Valppaana valaisinta ostaessa

Märkätilojen valaisimia koskevat myös omat määräyksensä. Ei siis kannata oikopäätä ostaa ulkonäöllisesti sitä täydellisesti silmää miellyttävää kattokruunua kylpyhuoneen katseenvangitsijaksi, vaan varmistaa sähköalan ammattilaiselta valaisimen sopivuus kyseiseen tilaan.

– Pistorasiat ja valaisimet ovat sen verran edullisia, ettei niiden määrästä ja laadusta kannata remontissa tinkiä, Salenius sanoo.

Isomman remontin yhteydessä pesutilojen laattojen alle voi asennuttaa sähköisen lattialämmityksen.

– Se pitää paikat kuivana ja vähentää näin kosteusvaurioiden riskiä, pyykit kuivuvat nopeammin ja onhan lämpimällä lattialla mukavampi kävellä paljain jaloin, hän perustelee.

Ripaus luksusta arkeen

Remonttiin kuluu aina aikaa, vaivaa ja rahaa. Lopputulokseen voikin sisällyttää palkkioksi itselleen hieman ekstraa. Valinnanvaraa on valaisevista käsienpesualtaista ja kiuluista sähköistettyihin wc-istuimiin.

– Sähköiset hanat ovat melko yleisiä julkisissa tiloissa. Niissä hanat tunnistavat lähelle tuodut kädet ja käynnistävät veden tulon. Näitä on alettu haluta koteihinkin. Toiset taas panostavat äänentoistolaitteisiin ja haluavat kaiuttimet myös pesutiloihin, Salenius mainitsee.

Valaistuksen ohjaus on yleistynyt vauhdilla ja muutenkin valaistukseen satsataan entistä enemmän. Saunoissa ei näy enää perinteisiä puulaatikkovalaisimia, vaan esimerkiksi tähtitaivaalta näyttäviä pistemäisiä valoja.

– Nämä eivät ole ledejä, vaan kuituvalaisimia, sillä ledejä ei saa asentaa saunan kattoon. Valonlähde voidaan piilottaa esimerkiksi lauteiden taakse tai kylpyhuoneen kattoon.

Pesutilaan voidaan asentaa valaistus himmentimillä tai luoda erilaisia, vaihtuvia värimaailmoja. Hinnat ovat laskeneet parin viime vuoden aikana paljon. Niinpä pesutiloista halutaan nykyään yhä useammin näyttävä kotikylpylä.

Kaikki toiveet kannattaa kertoa urakoitsijalle ajoissa, jotta tarvittavat johdotukset päästään tekemään vielä, kun pinnat ovat auki.

–  Lopputulos on aina halvempi ja siistimpi, kun johdotukset, rasiat ja osin valaisimetkin voidaan piilottaa pintojen alle eikä tarvitse tehdä hätäratkaisuja jälkikäteen.

Tilaajat ovat yleensä kierrelleet asuntoaiheisia messuja ja surffailleet internetissä, joten heillä on yhteyttä ottaessaan jo runsaasti ideoita. Sähköurakoitsijan tehtäväksi jää pohtia niiden toteuttamiskelpoisuutta juuri siinä kohteessa.

– Mutta annamme mielellämme vinkkejä itsekin. Suosittelen yleensä sisällyttämään remonttiin jonkin erityisen lisäratkaisun, jolla tuodaan näyttävyyttä, lisätään asumismukavuutta ja parannetaan asunnon jälleenmyyntiarvoa, Salenius toteaa.

Varaa riittävästi aikaa

Remontin suunnittelussa on huomioitava myös aikataulun realistisuus. Viikkoa ennen ylioppilasjuhlia ei enää kannata tehdä tilausta remontista.

Eikä aikataulutuksessa riitä, että tietyt päivät sopivat sähköasentajalle. Remontissa on sovitettava yhteen laatoittajan sekä putki- ja sähköasentajan saatavuus ja töiden kesto. Jos nämä kaikki ilmoittaisivat työnsä kestoksi esimerkiksi pari-kolme päivää, se ei ole remontin kokonaiskesto.

Salenius on kuullut tapauksesta, jossa asiakas oli tilannut kolmen neliömetrin kylpyhuoneeseen samaksi päiväksi laatoittajan sekä putki- ja sähkömiehen.

– Ajatuksena oli viedä remontti näin läpi nopeammin. Lopputuloksena kukaan ei pystynyt tekemään työtään kunnolla.

Turhaa viivettä ei tietenkään saisi tulla. Tilaaja haluaa varmasti pesutilat käyttöönsä mahdollisimman pian, mutta aikaa pitää varata töiden porrastamisen lisäksi muun muassa tasoitteiden kuivumiseen.

– Minimissään pesutilojen remonttiin onkin syytä varata viikko, Salenius sanoo.

Luotettava urakoitsija löytyy liitosta

Perusremontti eli sähkönsyöttöjen ja valaistuksen uusiminen sekä lattialämmityksen asennus maksavat halvimmillaan kohteesta riippuen hieman alle tuhat euroa edullisimpia valaisimia ja tarvikkeita käytettäessä. Tilattaessa työt luvallisesti toimivalta sähköurakoitsijalta, saa urakan työn osuudesta kotitalousvähennyksen.

Lopuksi asennusten turvallisuus pitää aina varmistaa mittauksilla ja luovuttaa tästä käyttöönottotarkastuspöytäkirja tilaajalle.

Varminta on tilata työt sähköurakointiliikkeeltä, joka on Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL:n jäsenyritys sekä Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin rekisterissä, jolloin toiminnanharjoittajalla on säädösten mukainen oikeus tehdä kyseisiä töitä. Pienkohteiden sähkötöihin erikoistuneet STUL:n jäsenyritykset on listattu Löydä sähkömies -palvelun paikkakuntakohtaisessa hakemistossa.