Sähköurakoitsija auttaa pihan suunnittelussa

1.3.2016

Omakotitalon pihan sähköremontin suunnittelu ja toteutus vaativat tekijäkseen raudanlujan ammattilaisen. Remonttia suunnittelevan kannattaakin ottaa yhteyttä sähköurakoitsijaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jotta mahdolliset sudenkuopat voidaan välttää.

Pihojen sähköistystyöt sekä niihin liittyvät kaivannot ja kaapeloinnit on hyvä suunnitella tehtäväksi kesäaikaan, jolloin työ on asennusteknisesti helpompaa ja mukavampaa kuin syksyllä. Usein edetään kuitenkin juuri päinvastoin eli syksyllä iltojen hämärtyessä havahdutaan siihen, että oma piha kaipaisi valaistusta.

Tommi Martikainen

Sähköurakoitsija Jari Törmälä nokialaisesta Sähkötyö Törmälä Oy:stä sekä sähköasentajaksi Nokian Tredussa opiskeleva Tommi Martikainen asensivat marraskuussa 2015 tunnelmavalot pirkkalalaisen omakotitalon terassille. Niiden lisäksi etupihalle ja rantasaunalle vievän polun varteen tulee kymmenkunta ulkovalaisinta. Tolppien välille täytyy tehdä kaivaukset, joten pihavalojen paikat on syytä miettiä tarkkaan etukäteen.

– Rakensimme talon kuusi vuotta sitten, mutta valosysteemeihin heräsimme vasta nyt. Valo lisää tunnelmaa, mutta tärkeää on sekin, että rantasaunalle voi kävellä aikaisempaa turvallisemmin. asennustöitä seurannut talon asukas Erja Seppälä kertoi.

Kun Törmälä tuli käymään paikan päällä, pohdittiin ensiksi erilaisia vaihtoehtoja ja niiden kustannuksia. Työn kestoksi laskettiin kaksi työpäivää.

Ongelmia kiinalaisista valaisimista

Seppälä löysi pihalle tulevat lamput rautakaupasta. Valaistuksen ohjaus tapahtuu astronomisella kellolla, joka huomioi auringonlaskut ja nousut. Kellon voi ajastaa niin, etteivät valot pala yöllä. Erillisiä hämäräkytkimiä ei tarvita.

Kiinalainen valaisin

Valaisimet on valmistettu Kiinassa paikallisten standardien mukaisesti. Kaapelijohdon sisäänvienti on niin pieni, ettei tuplasti paksumpi suomalainen maakaapeli mahdu sellaisenaan aukosta sisälle. Valaisimissa ei myöskään ole omia jalkoja, joten niille täytyy valaa pohjalaatta.

Törmälän mukaan halvan valaisimen hankkija ei välttämättä säästä mitään, sillä sen asentamiseen voi kulua yllättävän paljon aikaa.

Ulkona käytettävien sähkölaitteiden on aina oltava joko suojaeristettyjä, suojamaadoitettuja tai suojajännitteellä toimivia.

– Maakaapeleiden tulee kestää suuria tehoja ja rasituksia sekä sääilmiöitä, minkä vuoksi johtimien on oltava erityisen hyvin eristettyjä. Mahdollisia ongelmia ovat kaapelin muovieristeen läpi tapahtuvat läpilyönnit tai veden pääseminen kaapelin sisään. Talojen ja kiinteistöjen pihoissa ulkovalaistuksen kaapeloinnissa käytetään yleensä MCMK-maakaapelia, Törmälä opastaa.

Kaapeloinnin yhteydessä tulevaisuudessa mahdollisesti tehtäviin sähkölaitteiston laajennuksiin voi varautua varaputkituksin ja -kaapeloinnein.

– Täällä edellinen urakoitsija oli tuonut pihalle valmiit kaapelit talon rakennusvaiheessa, joihin valaistus voidaan liittää. Ketjuttamismahdollisuutta ei kuitenkaan ole, vaan maahan on laitettava erilliset jakorasiat, josta haaroitetaan jokaiselle valaisimelle yksi johto. Rantasaunaan kulkee omat sähkökaapelit, Törmälä kertoo.

Mikä ihmeen IP-numero?

Ulkotiloissa käytettäviin sähkölaitteisiin ja niiden asennustekniikoihin liittyy lukuisia sähköturvallisuusmääräyksiä ja muita ohjeistuksia, jotka poikkeavat sisätilojen vastaavista määräyksistä ja jotka vain alan ammattilainen hallitsee. Tämän tästä sähkömiehet törmäävät alan turvallisuusnormien vastaisiin tee-se-itse -miesten virityksiin.

Pitkäaikaiseen ulkokäyttöön tarkoitetun sähkölaitteen koteloinnin on oltava niin tiivis, ettei sen sisään pääse vettä. Laitteen kuoreen kiinnitetty kotelointiluokkaa ilmaiseva pisarakuva-tunnus tai IP-numerotunnus kertovat, onko kotelo tippuvedenpitävä, sateenpitävä, roiskevedenpitävä vai vedenpitävä.

Keittiö- tai grillikatokseen sekä liiteriin menevien johtojen maakaapelointi parantaa pihapiirin turvallisuutta ja käyttömukavuutta. Sähkömies hoitaa asiallisesti myös sähkökeskukseen tarvittavat kytkennät. Ulkopistokkeesta keittiökatokseen vedetty jatkojohto on huono vaihtoehto.

Asukkaan kannattaisi tehdä aina tilatusta työstä kirjallinen sopimus, jolla varmistettaisiin vastuunjako ja se, että kaikki tilatut työt tulevat tehdyksi. Kun työ on tehty, niin sähköurakoitsijan on tarkastettava asennukset ennen käyttöönottoa. Asiasta laaditaan tarkastuspöytäkirja, josta työn teettäjän kannattaa pyytää itselleen kaksoiskappale.