Seinäjoen asuntomessut nousivat Kyrkösjärven rantaan

1.3.2016

Seinäjoella Kyrkösjärven rantamaisemiin nousee hurjalla vauhdilla taloa talon viereen. Monien kohteiden sähköistystyöt ovat kuitenkin jo loppusuoralla.

Ensi kesän asuntomessualueen rakentaminen on kiivaimmillaan. Yksi alueen 34 omakotitalosta on Pahkalan viisihenkisen perheen koti Villa Tango. Kohteen sähkötyöt urakoivan nurmolaisen Sähkö Sipa Oy:n toimitusjohtaja Erno Paanasen mukaan Villa Tangon sähköurakka on tavallista vaativampi ja työläämpi johtuen rakennuksen koosta, rakennusmateriaalista ja useista eri toimijoista.

– Rakennuksen koko lähentelee yhteensä 350 neliötä tallin kanssa. Rakennuksella on oma sisustussuunnittelija, joka suunnittelee omat valonsa kohteeseen. Lisäksi on sähkösuunnittelija, joka yrittää sovittaa omat suunnitelmansa sisustussuunnitteluun, ja vielä valaistussuunnittelija, joka suunnittelee erikseen valaistuksen. Näitä kaikkia kun yhdistellään, niin siitä tulee omakotitaloksi aika haastava, Paananen kertoo.

Lauri Keski-SikkiläSuunnitelmat toki toimivat hyvin, mutta niiden yhteensovittaminen on vaatinut jatkuvaa yhteistyötä ja kaikinpuolista joustamista. Sähkösuunnitelman Tango Villaan on tehnyt seinäjokelainen Antti Kortesmäki AvePlan Oy:stä, valaistussuunnitelman kokkolalainen Winled Oy ja sisustussuunnitelman InHouse Design Oy Ilmajoelta.

– Moneen kertaan suunnitelmat ovat muuttuneet. Joka viikko jotakin vaihdetaan ja lisätään, mutta toivottavasti päästään parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen.

Kun normaalin omakotitalon sähkötyöt kestävät yleensä runsaat 100 tuntia, Tango Villassa työtunteja kertyy noin 500. Oman erikoisuutensa sähköurakointiin tuovat eri järjestelmät ja ohjaukset, joita kaikissa omakotitaloissa ei ole. Sähkö Sipan sähköasentaja Lauri Keski-Sikkilä saikin työskennellä Villa Tangon asennustöissä syyskuusta lähtien.

 
Valaistus teettää eniten työtä

Tango Villan sähkötöiden suurimmat haasteet liittyvät valaistukseen. Valaistus muodostaakin sähkötöistä suurimman osan. Osa valaistuksesta toteutetaan epäsuoralla valaistuksella. Kalusteisiin tulevia valaisimia on paljon, ja niiden mittauksessa on oltava tarkkana.

Huoneiden valaisemiseen käytetään kattoon upotettavia valaisinkiskoja ja niihin tulevia valaisimia. Osan valaisimista hankkii Winled ja osan Sähkö Sipa. Valaisimet ovat ledivalaisimia.

– Ledinauhaa käytetään runsaasti ja muutenkin valaisinpaikkoja on omakotitalokohteeksi paljon. Valojen ohjaukset vaativat tarkat suunnitelmat. Äänentoistoon, kulunvalvontaan, rikosilmoitin- ja palovaroitusjärjestelmiin on panostettu erityisesti. Kaikki nämä tuovat sähkötöihin omat vaikeutensa, Paananen pohtii.

Äänentoisto hoidetaan eri tiloissa eri vahvistimilla, ja ääntä voi kuunnella niin saunassa, pesuhuoneessa, keittiössä, olohuoneessa kuin ulkoterassillakin. Televisiohuoneessa on lisäksi oma kotiteatterijärjestelmä.

Sähkökeskuksen kautta ohjataan ulkotilojen porras- ja kaivolämmityksiä, autolämmityspistorasioita, ulko- ja sisävalaistuksia. Ohjaus tapahtuu sisätiloissa olevista käyttökytkimistä.

Myös kivi tuo rakennusmateriaalina oman mausteensa sähkötöihin.

– Kaikki kaiverretaan kiveen. Täällä ei puuseiniä ole missään, ja se tuo oman lisän ja vie runsaasti aikaa.


Kolmen miehen yritys

Pentti Sillanpää ja Erno Paananen

Sähkö Sipa on kolmen miehen, kuvassa vasemmalla olevan Pentti Sillanpään ja oikealla olevan Erno Paanasen sekä Jussi Sillanpään vuonna 2010 perustama, sähköasennuksiin, -urakointiin ja -suunnitteluun erikoistunut yritys. Nurmolainen yritys toimii valtaosin Etelä-Pohjanmaan alueella. Villa Tangon lisäksi Sähkö Sipa urakoi asuntomessualueelle myös Salmiakki-omakotitalon sähkötyöt.

– Tällaisia sähköurakointikohteita olemme tehneet paljon, omakotitaloja, vanhustentaloja, kouluja, uimahalleja ja teollisuusrakennuksia. Kohteet tulevat tarjouskilpailun perusteella. Töitä on piisannut niin, ettei kotiin ole tarvinnut jäädä vielä kertaakaan.

Seinäjoen asuntomessut järjestetään Pruukinrannassa Kyrkösjärven alueella 8.7. – 7.8.2016.

 
Kesän asuntomessujen sivut
Sähkö Sipan kotisivut