Keittiössä on apua ammattilaisen otteista

1.3.2016

Sähköurakoitsijan rooli keittiöremonteissa ja uutta rakennettaessa korostuu, kun rakennetaan viimeisteltyjä ja hyvinvarusteltuja kohteita. Kotiautomaation liittäminen mukaan vaatii myös lisää osaamista perussähkötöihin verrattuna.

Halu säästää asumiskustannuksissa ja parantaa asumismukavuutta on lisännyt kotiautomaation suosiota. Tunnetuin ja vanhin kotiautomaatiojärjestelmä on KNX, joka perustuu kansainväliseen standardiin. KNX:n lisäksi myös esimerkiksi kotimainen Talomat-järjestelmä on lisännyt suosiotaan.

Automaatiojärjestelmät auttavat parantamaan asuintalojen ja muiden kiinteistöjen valaistuksen, lämmityksen ja ilmanvaihdon ohjausta sekä turvallisuusjärjestelmän toimivuutta. Ja näiden lisäksi on monia muitakin automaatioratkaisuja olemassa. Kotiautomaatio on helposti hallittavissa painikkeen tai mobiilin käyttöliittymän kautta.

– Nykyään kotiautomaatio on käytössä myös monissa niin sanotuissa perustaloissa, joskin täydessä laajuudessaan sitä halutaan yleensä vain arvotaloihin, kertoo sähkösuunnittelija, yrittäjä Jukka Ruottinen Sähkö Solutions Oy:stä.

Ruottinen perustelee kotiautomaation mielekkyyttä ennen kaikkea toiminnallisilla eduilla. Ohjelmoinnin keinoin säädöt ja toimintojen automatisoinnin kattavuus saadaan rajatuksi täsmälleen asukkaan toiveiden mukaiseksi.

Ruottinen suunnitteli hiljattain Vantaan Ruskeasannassa asuvien Heidi ja Tero Tuomiston perheen uuden omakotitalon sähköt. Kotiautomaatio oli Tuomistojen valinta, koska menevä perhe halusi näin sekä helpottaa arkeaan että parantaa keittiön ja koko kodin toimivuutta.

– Toimivuus oli kriteereistämme ykkönen. Erityisesti keittiön varustusta mietittiin tarkasti, Heidi Tuomisto kertoo.

Keittiössä korostuu laatu

Talon sähköt urakoinut Arttu Laine Arutec Oy:stä katsoo mielekkääksi tehdä sekä uudis- että remonttikohteita. Hänen työkannassaan asuintalojen remonttikohteiden osuus on nykyisin noin kaksi kolmannesta ja uudiskohteiden yksi kolmannes. Lisäksi yhtiötä työllistävät teolliset kohteet sekä suunnittelu ja neuvonta eri kohteissa.

Valtaosa Arutec Oy:n Arttu Laineen urakoimista pienistä remonteista on nimenomaan keittiöremontteja.

– Pienet remontit ovat valtaosin nimenomaan keittiöremontteja, kun taas uudispuolella sähköistysurakat koskevat luonnollisesti koko taloa. Uudishankkeet ovat siinä mielessä kiinnostavia, että niissä on yleensä vapaammat kädet toteuttaa asiakkaan toivomat ratkaisut, Laine toteaa.

Tuomistojen uuden talon sähköistyksissä Arutec oli mukana alusta alkaen. Rakennus valmistui laaditun aikataulun mukaisesti noin vuodessa. Sähköurakkaan sisältyivät myös KNX-automaation sähköistykset. Kun asennukset oli tehty, sähkösuunnittelija Jukka Ruottinen koodasi järjestelmän käyttövalmiiksi.

– Tämäntasoisesti varustetussa talossa ja etenkin sen keittiössä ei todellakaan riitä, että katsoo suunnitteluvaiheessa pistorasioiden paikat. Höyryuunin ja muiden erikoisuuksien tehontarpeet ja jännitetasot on käytävä tarkasti läpi, jotta osaa valita oikeat kaapelit oikeisiin paikkoihin, Jukka Ruottinen toteaa.

Pienessä rempassa riittää kevytversio

Hyvin varusteltu uudiskohteen keittiö voi maksaa jopa kymmenkertaisesti sen mitä peruskeittiön remontti.

Keittiöremonttien vuosittainen määrä on nykyään uudiskeittiöiden rakentamista suurempi. Niissä on epätavallista siirtyä peruskeittiöstä ”kaikilla herkuilla” varustettuun moderniin, automatisoituun keittiöön.

– Sähkötöiden hintaero peruskeittiöremontin ja hyvin varustetun, kooltaan vastaavan uudiskeittiön välillä voi olla jopa lähes kymmenkertainen, Arttu Laine sanoo.

Peruskeittiöremontissa työmäärää toki hieman kasvattaa vanhojen sähköjen purkaminen. Tästä huolimatta hyvin organisoidulla remonttityömaalla sähkömies selviää usein kahdella käynnillä. Esimerkiksi Pelastusarmeijan omistamassa kerrostalossa Helsingin Puistolassa Arutec on korjannut keittiöitä usean vuoden ajan asukkaiden vaihtuvuuden tahdissa.

– Keskimäärin muutama keittiö vuodessa on rempattu. Yleensä on tarvittu kaksi käyntiä, joista ensimmäisen aikana selvitetään reitit ja puretaan vanhat johdotukset. Kun timpuri on saanut tyypillisesti kolmessa viikossa osuutensa valmiiksi, käymme vetämässä uudet johdot, Laine kertoo.

Keittiöremontissa on luonnollisesti uudiskeittiötä vähemmän vapausasteita sille, miten johdot reititetään. Jos budjetti ei ole este, vanhastakin keittiöstä saa viimeisen päälle varustellun luksuskeittiön.

– Jos automaation soveltamista vanhaan taloon ja vanhaan keittiöön harkitaan, kannattaa mielestäni yleensä tyytyä hieman kevyempään kotiautomaatiostandardiin kuin uudiskohteissa, Jukka Ruottinen sanoo.