Omakotitalon sähköistyksen uusiminen lisää turvallisuutta

6.3.2017

Vanhojen omakotitalojen sähköjärjestelmien ajantasaistaminen unohtuu usein hoitaa muun remontin yhteydessä. Jos kaikki toimii, ei sähköistyksen uudistamiseen kiinnitetä huomiota, vaikka se todella kannattaisi. Laitteita ja pistorasioita saatetaan lisätä, mutta ei huomata kartoittaa, kestääkö sähkökeskus lisäkuormituksen.

Enon Louhiojan kylällä, kolmisenkymmentä kilometriä Joensuusta Lieksan suuntaan, asuvat Taisto ja Vieno Matikainen ovat valveutuneita sähkönkäyttäjiä. Matikaiset muuttivat vuonna 1948 rakennettuun rintamamiestaloon 17 vuotta sitten. He ovat laajentaneen ja korjanneet taloa, ja sähköjäkin on pitkin matkaa ”värkätty miten milloinkin”, kuten Taisto Matikainen asian ilmaisee.

Talon johdotukset olivat rakennusaikansa tyyliin pinta-asennettuja lyijyvaippakaapeleita. Huonetta kohden oli yksi valaisinpiste ja pistorasioita kenties kaksi. Ulkovalaistuksessa oli vain se yksi perinteinen ulkovalo rappusten yläpuolella.

Pihavalo. Kuva Johanna KokkolaSähkökeskus kipinöi ylikuormituksesta

Peruskorjauksessa Matikaiset rakensivat kodinhoito-, pesu- ja saunatilasiiven, jonne tuli lattialämmitys. Pistorasioita ja kohde- ja työvaloja lisättiin. Ulkovalaistus parani kertaheitolla myös visuaalisesti, kun taloon asennettiin räystäänalusvalot. Ulkorakennukseen vedettiin maakaapeli omissa korjaus- ja asennustöissä tarvittavia sähkötyökaluja varten.

Tänä kesänä Matikaiset tilasivat joensuulaiset Joen Sähköpojat uusimaan sähkökeskuksen ajanmukaiseksi.

– Vanha sähkökeskus kannattaa vaihtaa henkilösuojauksen ja tulipalovaaran takia. Tässäkin oli jo kipinöintiä ja joitakin sulakkeiden kansia puuttui kokonaan, Sähköpoikien toimitusjohtaja Toni Mönkkönen kertoo.

Vastaaviin aikansa eläneisiin keskuksiin törmää jatkuvasti.

– Kolme-neljäkymmentä vuotta vanha sähkökeskus on auttamatta jäänyt nykytekniikassa jälkeen, sillä niitä ei ole mitoitettu kestämään nykyistä määrää sähköpisteitä ja laitteita.

Merkkejä keskuksen ylikuormittumisesta on jos sulakkeita alkaa palaa, keskus kipinöi, pistorasiat mustuvat, valaistus vilkkuu tai valot eivät syty naputtelematta katkaisijaa.

– Aikojen kuluessa on myös saatettu rakennella ”omia virityksiä” netistä oppia ottaen, ja ne voivat olla jopa hengenvaarallisia, kertoo Mönkkönen pitkällä kokemuksellaan.

Erityisesti putkiremonttien yhteydessä olisi järkevää uudistaa myös sähköistys, koska silloin pinnat ovat auki ja sähköjohdot voidaan piilottaa samoihin kotelointeihin putkien kanssa.

 
Vanhoista pattereista voi syttyä tulipalo

Pölyiset sähköpattereiden välit yhdistettynä rikki menneeseen termostaattiin aiheuttavat kasvavan sähkölaskun lisäksi myös tulipalovaaran patterin kuumentuessa liikaa. Useat patterit voi nostaa paikoiltaan ja imuroida pölyt pois tai rassata välit vaikkapa pulloharjalla.

Salamaniskulta voi suojautua pistorasiaan laitettavalla ukkossuojalla, mutta niiden toimivuudesta ei Mönkkönen uskalla antaa takuuta.

– Virtapiikki on niin valtava, että on viisainta ottaa herkät laitteet, kuten tietokoneet irti seinästä.
Varmempi ukkossuojaus on sähkökeskukseen tai -pylvääseen asennettava ylijännitesuoja, mutta sataprosenttista suojausta ei sekään anna. Hetkellinen, laitteita rikkova ylijännitepiikki voi tulla vaikkapa sähkölinjalle kaatuneesta puusta.

 
Teetä sähkölaitteiston kuntotarkastus

Kun ryhtyy uudistamaan sähköjärjestelmiä, kannattaa ensiksi teettää asiantuntijalla sähkölaitteiston kuntotarkastus. Siinä käydään läpi kaikki kiinteistön järjestelmät, minkä lisäksi asiakas saa tiedon nykyvaatimuksista ja ehdotuksen muutostarpeista.

Aina silloin, kun tilojen käyttötarkoitus muuttuu, pitää miettiä myös sähköistykseen tulevat muutokset; ovatko kaapelit ja maadoitukset asianmukaiset. Nykyisin uusissa asennuksissa pistorasiat on suojattu vikavirtasuojalla. Vikavirtasuoja laukeaa niin pienestä vikavirrasta, ettei siitä aiheudu henkilövaaraa. Vikavirtasuojauksia asentavat sähköasennusliikkeet. Samassa huonetilassa ei saa olla maadoitettuja ja maadoittamattomia pistorasioita vierekkäin.

 
Huolimattomuus pienentää vakuutuskorvausta

Vakuutus ei korvaa vahinkoa tai ainakin korvaus pienenee jos vahinko johtuu omasta huolimattomuudesta tai piittaamattomuudesta. Monet tulipalot syttyvät nimenomaan laiminlyönneistä sähköistyksissä. Mönkkönen ehdottaa, että vakuutusyhtiöt antaisivat maksuista alennusta niille, jotka pitävät sähköjärjestelmänsä kunnossa. Se kannustaisi huolellisuuteen.

– Oikeastaan tarkastusten pitäisi olla autokatsastusten tapaan pakollisia vaikkapa kymmenen vuoden välein. Ja vanhaa taloa ostaessa kannattaisi myyjää velvoittaa tekemään sähköjen kuntotarkastus.

Tyypillisiä kotien sähköistyksen laiminlyöntejä ja vaaranpaikkoja ovat esimerkiksi pistorasioiden ja kytkinten kansien puuttuminen. Kansi on hajonnut vaikkapa tapetoinnin yhteydessä ja uusi jäänyt hankkimatta.

– Siinä piilee hengenvaara, koska johdotukset ovat näkyvillä, Antte Siltala muistuttaa.

 
Älä tee omia virityksiä

Siltala kävi hiljattain tarkistamassa erään lieden asennuksen. Tulos oli, että lieden runkoon johti 230 voltin sähkövirta. Oli vain hyvää onnea, ettei asukas ehtinyt käyttää liettä traagisin seurauksin. Hän on nähnyt, että vikaantuneita johtoja on korjattu teipillä. Rikkinäinen johto on kuitenkin jännitteinen ja siitä voi saada sähköiskun.

– Vaikka itse tietäisi varoa, niin tietävätkö satunnaiset kävijät? Ja jos pistotulppa on muodoltaan pyöreä, ei sitä saa vuolla, jotta se mahtuisi pistorasiaan, hän huomauttaa asiasta, jonka luulisi olevan itsestäänselvyys, mutta joka ei aina sitä ole.

Monesti pistorasioiden puutetta kompensoidaan jatkojohdolla.

– Kerran eräs henkilö soitti hätääntyneenä, koska pistorasia kärysi. Ei ihme, sillä seitsenpaikkaiseen jatkojohtoon oli kytketty pyykin- ja astianpesukoneet, kahvin- ja vedenkeitin sekä radio. Kymmenen ampeerin sulake kesti, mutta johto oli käynyt veteläksi ja pistorasiasta toinen piikki sulanut pois. Tulipalo oli todella lähellä.

Siltalan mukaan esimerkiksi lapset haluavat helpottaa ikääntyvien vanhempiensa arkea tuomalla heille uusia laitteita, mutta eivät tule aina ajatelleeksi sitä, riittääkö sähkökeskuksen kapasiteetti.

Sähköasennuksia saa tehdä vain alansa ammattilainen. Pienkohteiden sähköasennuksiin erikoistuneita sähköliikkeitä joka puolelta Suomea on listattu Löydä Sähkömies -palvelun hakemistoon. Sähkölaitteistojen kuntotutkijoita voi etsiä Henkilö- ja yritysarviointi SETI Oy:n ylläpitämästä SETI Pro -hakemistosta.


Joen Sähköpoikien kotisivut