Pistorasiat ennen kaakeleita

9.3.2015

Pistorasioiden, valaisinten ja valaisinkytkinten paikat kannattaa suunnitella hyvissä ajoin jos sähköjohdot haluaa seinien sisälle piiloon.

Ennen rakentamisen tai remontoinnin aloittamista kannattaa pohtia, mitä kodin sähköistykseltä haluaa. Kirkkonummelaisen Fluxel Oy:n toimitusjohtaja Tuukka Nevalaisen mukaan esimerkiksi keittiöremonttia suunniteltaessa pistorasioiden paikkoja ja myös valaisinten tyyppejä pitäisi miettiä jopa ennen pintamateriaalien valintaa.

Tuukka NevalainenSekä sähkömiehelle että asiakkaalle voi olla ikävä tilanne huomata, että hienot kaakelit on ehditty asentaa paikoilleen ennen kuin pistorasioiden johdot on saatu vedettyä kaakeleiden taakse.

Pahimmassa tapauksessa pistorasioiden asennukseen ei jää muuta vaihtoehtoa, kuin porata reikiä hienoon, valmiiseen seinään tai vasta asennettuihin keittiökalusteisiin.

– Monesti ajatellaan, että sähkömies tulee vain lopuksi paikalle ja laittaa pistorasiat paikoilleen, mutta todellisuudessa keittiöremontin suunnittelu olisi hyvä aloittaa sähkösuunnitelmien teosta. Monesti pistorasioita voi olla hankala lisätä jälkikäteen, jos asiaa ei ole otettu huomioon suunnitteluvaiheessa, Nevalainen sanoo.
  

Hyvät suunnitelmat mahdollistavat hyvän lopputuloksen

Pistorasiat on parasta asentaa ennen keittiökalusteitaJo pelkkien rakennusmääräystenkin mukaan jokaiseen huoneeseen tulee aina muutama pistorasia ja lampunpaikka kattoon, mutta riittääkö tämä? Vai tarvittaisiinko johonkin enemmänkin pistorasioita vaikka kotitoimistoa varten tai kaivattaisiinko olohuoneeseen tai keittiöön mahdollisesti vähän näyttävämpääkin valaistusta? Käytetäänkö autotallissa tai askarteluhuoneessa mahdollisesti tavallista enemmän virtaa vaativia työkoneita tai kaivattaisiinko terassin grillin viereen enemmänkin ulkokäyttöön tarkoitettuja pistorasioita?

Kaikki tällaiset toiveet on aina helpompaa ja edullisempaa toteuttaa rakennustöiden alkuvaiheessa kuin jälkikäteen. Selkeät suunnitelmat helpottavat myös tarjouspyyntöjen kysymistä ja saatujen tarjousten vertailua. Jos sähköasennustöiden tarjouspyynnön jättää varta varten laaditulla, näiltä Sähköala.fi-sivuilta löytyvällä tarjouspyyntölomakkeella, tulevat kaikki tarvittavat asiat huomioitua todennäköisemmin kerralla kuntoon.

Suuremmissa hankkeissa sähkösuunnitelmat voi tilata erikseen sähkösuunnittelijoilta, mutta pienempien remonttien suunnittelu onnistuu hyvin myös kaikilta työnsä osaavilta sähkömiehiltä, jotka myös tekevät itse asennukset. Tarjolla oleviin sähkötarvikkeisiin kannattaa tutustua etukäteen verkossa, messuilla tai sähkötarvikkeita myyvissä liikkeissä. Esimerkiksi erilaisia pistorasioita on tarjolla nykyisin valtava määrä lukuisissa eri väreissä.

 
Valitse osaava ammattilainen

Asennusten sähkö- ja paloturvallisuuden varmistamiseksi kiinteitä sähköasennuksia, kuten pistorasioiden ja valaisinkytkinten asennuksia, saavat tehdä vain Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (TUKES) rekisteröimät sähköurakoitsijat.

Esimerkiksi vakuutusyhtiöt saattavat suhtautua nihkeästi luvattomista asennuksista aiheutuneiden vahinkojen korvaamiseen, eikä kuutamourakoitsijoiden asennusten turvallisuudesta ole koskaan takeita.

Osaavia, luotettavasti toimivia sähkömiehiä voit hakea esimerkiksi Sähkö- ja teleurakoitsijaliiton, Sähköturvallisuuden edistämiskeskuksen, Sähköteknisen kaupan liiton, Tukesin sekä Sähkösuunnittelijat NSS ry:n yhdessä ylläpitämästä Löydä Sähkömies -palvelusta. Palveluun kuuluu jo noin 300 kuluttaja-asiakkaiden palveluun erikoistunutta sähköurakointiyritystä eri puolilta Suomea.