Sähköt remonttiin

1.3.2016

Oikein tehty sähköremontti parantaa niin turvallisuutta, asumismukavuutta kuin energiatehokkuuttakin. Sähköistys uusitaan kerrostalossa monesti samaan aikaan putkiremontin kanssa, mutta asukas voi teettää sähköremontin helposti itsekin.

Sähköremontti tulee ajankohtaiseksi joko sähköasennusten ja –kaapeleiden tullessa elinkaarensa päähän tai silloin, kun halutaan lisätä asumismukavuutta. Sähkön käyttö on lisääntynyt vuosikymmenestä toiseen. Myös tietoliikennevaatimukset ovat nousseet huimaa vauhtia.

Sähköistyksen asianmukaisuus on yksi mietittävistä asioista, kun ostetaan asuntoa vanhasta tai vanhahkosta kerrostalosta. Yhtä lailla remonttiin voi ajaa halu päästä eroon jatkojohdoista tai saada pistorasia astianpesukoneelle ja kuivausrummulle.

Onkin hyvä aloittaa selvittämällä, onko kiinteistöön tulossa sähköremontti taloyhtiön tilaamana tai onko kiinteistöön tai kyseiseen asuntoon sellainen jo tehty. Jälkimmäisessä tapauksessa täytyisi tietää myös milloin ja missä laajuudessa asuntoa on remontoitu.

Kun miettii sähköremontin teettämistä itse, kannattaa mukaan ottaa alusta lähtien sähköalan ammattilainen: esimerkiksi sähköurakoitsija, sähkölaitteiston kuntotarkastaja tai sähkösuunnittelija.

Satsaa suunnitteluun

Päätyypä sitten tekemään itse remonttia tai onpa koko taloyhtiöön tulossa linjasaneeraus, jossa uusitaan putket ja sähköt, on tärkeintä varata riittävästi aikaa suunnitteluun. Remontti alkaa sähköistyksen kunnon ja käyttäjän tarpeiden selvityksellä.

– Sähkönsyötöt ja keskus tulee tarkistaa. Jos ne ovat alkuperäiset, on suositeltavaa, että teetetään kunnollinen sähköremontti, eikä vain tuunata vanhaa, SESKOn toimitusjohtaja Sinikka Hieta-Wilkman määrittelee.

Alakattopanelointiin tehty huoltoluukku helpottaa jatkossa kunnossapitotöitä.

Asukkailla on hyvin erilaisia tarpeita: kotoa töitä käsin tekevä pienyrittäjä kaipaa toisenlaisia ratkaisuja kuin ikääntynyt tai liikuntarajoitteinen. Siinä missä yhdelle olisi tärkeää saada pistorasiat ja sähkökiukaan kytkimet pois lattiantasolta, on toisen saatava kunnollinen kuituyhteys ja viisinkertainen määrä pistorasioita.

Neljäkymmentä vuotta sitten ei voitu kuvitellakaan, kuinka monta sähkölaitetta keittiössä on ja kuinka jokaisella perheenjäsenellä on älypuhelin latauksessa päivittäin. Amplit Oy:n projektipäällikkö Olli Myrskykari kertookin yleisimmän toiveen olevan pistorasioiden sekä valaistuksen lisäykset. Myös telepisteitä halutaan enemmän.

– Telejärjestelmät vanhenevat nopeasti. Vanhemmissa kerrostaloissa ne eivät riitä edes nykyisin tarjolla olevien kuituyhteyksien tai erilaisten viihdepakettien käyttöön.

Asumismukavuuteen panostetaan myös: kylpyhuoneeseen halutaan lattialämmitystä ja valaistukseen lisää ohjattavuutta. Vähäpätöinen syy ei myöskään ole asunnon arvon nostaminen. Nykyvaatimusten mukainen sähköistys helpottaa asunnon myyntiä ja hilaa hintapyyntöä ylös.

 
Pintajohdoista uppoasennuksiin

Rakennustavat ovat muuttuneet vuosien saatossa. 1900-luvun alkupuolella sähköt asennettiin yksinomaan pintajohtoina. Remontissa ne joudutaan aina poistamaan ja rakentamaan sähköistys alusta alkaen uusiksi. Uppoasennusta alettiin tehdä jo 1930-luvulta lähtien metalliputkiin. Muoviputket alkoivat yleistyä 1960-luvulla.

Rappukäytävän pistorasia odottaa kotelointia ja asennusta.– Valmiita putkia ei kuitenkaan voi aina remonteissa hyödyntää, sillä niissä voi olla haitta-aineita, jolloin työ on aloitettava asbestipurkuna, Myrskykari huomauttaa.

Turvallisuusvaatimukset ovat muuttuneet myös melkoisesti. 1990-luvulta lähtien maadoittamattomien pistorasioiden sijaan siirryttiin suojamaadoitukseen ja vikavirtasuojaus tuli pakolliseksi asuntojen kylpyhuoneissa ja pesutiloissa sekä ulkopistorasioissa vuonna 1994. Vuonna 2012 vikavirtasuojaus laajeni asuntojen kaikkiin pistorasioihin pakastinta lukuun ottamatta. Nämä suojaukset lisäävät sekä henkilö- että paloturvallisuutta, sillä ne kytkevät automaattisesti vaaralliset jännitteet pois ihmisten kosketeltavissa olevista paikoista ja osista.

– Pääsääntö on, että jos pistotulpan saa väkivaltaa käyttämättä ja paloja leikkaamatta pistorasiaan, sen voi siihen laittaa. Jos se ei onnistu, pistotulppaa ei ole luvallista käyttää siinä rasiassa, Hieta-Wilkman neuvoo.

Joskus yhdessä tilassa voi olla sekaisin eri aikakausien asennuksia, eli sekä maadoittamattomia että maadoitettuja pistorasioita. Jos ihmisellä on mahdollisuus koskea yhtä aikaa näissä oleviin laitteisiin ja jos yhdessäkin laitteessa on vikaa, on sähköiskun vaara suuri.

Samanaikaisen remontin edut

Jos kiinteistöön on tulossa linjasaneeraus eli kansanomaisemmin putkiremontti, on järkevää tehdä sähköremontti samaan aikaan.

– Ensinnäkin sähköremontti on huomattavasti halvempi toteuttaa silloin, kun ei tarvitse tilata paikalle erikseen yksittäisiä sähköasentajia ja laitteita, vaan työmaa miehineen on jo paikalla ja pinnat aukaistu. Toiseksi remontti vaikeuttaa aina asumisoloja, joten siksikin kaksi remonttia kannattaa tehdä kerralla, Myrskykari ehdottaa.

Yleisin linjasaneerauksen yhteydessä tilattava sähköremonttipaketti sisältää asunnoissa ryhmäkeskuksen ja IT-keskuksen uusimisen, yhden uuden antenni- ja atk-pistorasian asennuksen sekä kolmivaiheisen syötön tekemisen uunille. Myös kylpyhuoneen asennukset uusitaan remontin yhteydessä täysin.

– Voi itse miettiä, olisiko tarpeen parantaa asumismukavuutta jotenkin muutenkin: esimerkiksi lisätä pistorasioiden määrää. Määrä on suurin piirtein kohdallaan, kun jatkojohtotarvetta ei ole, Myrskykari linjaa.


Muistilista sähköremonttia suunnitteleville

  1. Aloita suunnittelu ajoissa.
  2. Tukeudu suunnittelussa ammattilaisen apuun.
  3. Mieti omat ja perheesi tarpeet nykyhetken lisäksi tulevaisuudessakin. Huomioi asunnon muunneltavuus, ikääntyneenä asuminen, jälleenmyynti ja mahdollinen etätyön teko.
  4. Käy katsastamassa 2010-luvun asuntoja messuilla tai tuttavien luona. Kysele uusissa asunnoissa asuvilta tutuilta, mitkä ratkaisut ovat osoittautuneet arjessa hyödyllisiksi tai lisänneet mukavuutta erityisen paljon.

 

Loydasahkomies.fi-hakupalvelusta voit hakea omalla alueellasi toimivan sähköasennusyrityksen tiedot. Kaikki esillä olevat urakoitsijat ovat luotettavia ja osaavia ammattilaisia, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n jäseniä. He pystyvät selvittämään kotisi sähköistyksen tason, ovat valmiina kuuntelemaan toiveesi ja tarpeesi sekä tekemään ehdotuksen tehtävistä korjauksista.