Onnistunut sähköurakka rakentuu asiakkaan toiveiden kuuntelemiselle

6.3.2017

Hyvä sähköurakoitsija opastaa ja neuvoo talonrakentajaa. Asiakkaan kuunteleminen luo pohjan onnistuneelle urakalle. Yhteisissä keskusteluissa käydään läpi tarpeet, toivottu taso sekä käytettävissä oleva budjetti. Näissä asiakkaalle selkiytyvät myös realiteetit.

Tampereen naapurikunnassa Ylöjärvellä Näsijärven rannalla rakennetaan loma-asuntoa. Väliseinävaiheeseen ehtinyt rakennus sijaitsee jyrkähkössä rinteessä, joten siinä on rossipohja eli tuulettuva alapohja. Kokoa talolla on sen verran kuin kaava sallii, noin 80 neliötä. Huoneessa on parvi ja pihamaalla sauna. Puurunkoinen rakennus tehdään ”pitkästä tavarasta”, siis paikan päällä timpurityönä.

Sami Salminen

Rakennusurakoitsija on Tammer-Rakennus Oy ja sähkötöistä sekä sähkösuunnittelusta vastaa Sähköasennus Salminen Oy. Paikalla on kaksi sähköasentajaa ja urakoitsijaliikkeen suunnittelusta ja tarjouslaskennasta vastaava Sami Salminen.

Sähkötöitä tehdään toista päivää ja ne ovat edenneet ripeästi. Suurin osa johdoista ja sähkörasioista on paikoillaan. Suunnittelukuvissa parven valaisin ja alakerran valaisin on piirretty hiukan eri linjaan. Paikan päällä Salminen ja asentaja Mika Malm päättävät, että valaisimet on parempi siirtää samaan linjaan.

– Työmaalla huomaa joitakin asioita paremmin kuin suunnitelmia tehtäessä.
Asentajat miettivät näyttäisikö joku ratkaisu käytännössä paremmalta kuin mitä suunnitelmissa on esitetty tai onko jokin yksityiskohta järkevämpi toteuttaa toisella tavalla, Salminen sanoo.

Suunnitelmien muuttaminen on helppoa, koska urakoitsija on ne itse laatinut ja vastaa niistä. Omakotitalotöissä sähköurakkaan kuuluukin usein myös suunnitelmien tekeminen eli niin sanottu ”kuvien piirtäminen”.

Sähköurakoitsijaan voi olla heti yhteydessä

Sami Salminen kertoo, että usein rakennuttaja ottaa sähköurakoitsijaan yhteyttä jo suunnitteluvaiheessa. Rakentaja voi hankkia myös talopaketin. Tällöin sähkösuunnittelu ja -urakointi saattavat tulla talopakettifirman kautta samassa paketissa, mutta toki sähkösuunnittelu ja -urakointi voidaan kilpailuttaa myös erikseen. Yksi vaihtoehto on ostaa sähkösuunnittelu talopakettifirmalta ja urakointi muualta.

Salmisen kokemuksen mukaan paikan päällä rakennettaessa paras lopputulos saavutetaan, kun urakoitsija hoitaa sähkösuunnittelun yhdessä asiakkaan kanssa. Siten tarvittaessa nopeat muutokset ovat mahdollisia, kuten tälläkin työmaalla. Sähkösuunnittelun lisäksi tarvitaan myös muut talotekniikkasuunnitelmat eli suunnitelmat lämmitystä ja ilmanvaihtoa sekä vedentuloa ja viemäröintiä varten.

– Sähkö- ja talotekniikkasuunnittelu tilataan usein eri yrityksiltä, mutta kaikki suunnitelmat ja niiden pohjalta tehtävät asennukset on sovittava yhteen toistensa kanssa, varsinkin kun kaikki lvi-järjestelmät täytyy myös sähköistää, Salminen opastaa.

Suunnittelutyön aikana suunnittelijat neuvottelevat keskenään ja vertailevat piirustuksia eli kuvia. Risteily- ja suunnittelupalavereissa istutaan nokikkain ja pohditaan, miten sähköt, putket ja kanavat mahdutetaan samaan tilaan sekä kuinka kaikki järjestelmät integroituvat keskenään toimivaksi kokonaisuudeksi. Hankalia tilanteita tutkitaan usein myös työmaalla.

Puurunkoinen lattia lämpenee sähköllä

Seuraavana päivänä on vuorossa lattialämmityksen asentaminen. Lattia on puurunkoinen ja käytettävän lämmityskaapelin teho on kymmenen wattia per metri, kun vastaava teho betonilattioissa on normaalisti 18 wattia metriä kohden. Lämmityskaapeleiden asennuksen jälkeen lattia tasataan kipsivalulla ja pintamateriaaliksi päälle asennetaan laattaa ja parkettia.

– Sähköisen lattialämmityksen lisäksi loma-asuntoon asennetaan ilmalämpöpumppu, mutta ei maalämpöä, kuten nykyään usein omakotitaloihin. Katolle sekä ullakolle tehdään varaukset aurinkosähköjärjestelmän kaapeleille ja keskukselle tarvittavat lähdöt. Mikäli aurinkopaneelit hankitaan myöhemmin, niin asentamisen jälkeen ne voidaan kytkeä järjestelmään helposti ja siististi, Salminen kuvaa.

Aurinkoinen tontti onkin sähköntuotantoon otollinen. Aurinkovoimalan hankintaa suunniteltaessa on otettava huomioon kiinteistön peruskuorma huipputuotannon aikaan eli paljonko sähköä tarvitaan silloin, kun aurinko paistaa, mitkä ovat paneelien suuntaukset ja millaisia varjostuksia puut aiheuttavat. Myös kannattavuutta kannattaa miettiä.

Ylöjärveläismökin valaisimet ovat pääosin ledejä, keittiön työtasolle tulee le¬dinauhaa. Ulos asennetaan sekä julkisi¬vu- että pylväsvalaistusta. Sähkökatkojen varalta loma-asuntoihin tehdään usein kytkennät ulkoiselle aggregaatille. Ha¬ja-asutusalueilla sähkö tulee yleensä ai-nakin osittain ilmajohtoja pitkin, eivät¬kä sähkökatkokset Pirkanmaallakaan ole harvinaisia etenkään talvisaikaan.

Aggregaattia varten ulkoseinään asennetaan kytkentälaite ja keskukseen verkonvaihtokytkin, josta virta kytketään joko aggregaattisyötölle tai verkkoyhtiön verkkoon. Aggregaatti ei välttämättä pysty pyörittämään kaikkia sähköjä, joten laitteet ja kuormat tulee valita sen mukaan, että se pystyy ne hoitamaan.

Syrjäistä mökkiä kannattaa valvoa tekniikan avulla

Loma-asuntoihin asennetaan tavallisesti myös turvatekniikkaa, sillä omistajat haluavat valvoa kotoa käsin rakennuksen lämpötiloja ja turvallisuutta mahdollisten murtautujien varalta.

Valvonta voidaan toteuttaa GSM-verkon tai netin kautta suoraan matkapuhelimeen. Palohälytyskin saadaan matkapuhelimeen sovelluksen tai selaimen avulla. Turvajärjestelmät on kohtuullisen helppo liittää samaan systeemiin, jolla esimerkiksi lämpötiloja valvotaan.

Kameravalvontaa ei kustannussyistä asenneta kaikkiin kohteisiin. Usein omistajat hankkivat itse lähiverkkoon kytkettäviä kameroita, joilla voi seurata omakotitalon tai mökin tilannetta selaimen kautta. Turva- ja valvontatekniikan asentaminen loma-asuntoihin tai mökkeihin on Salmisen mielestä viisasta, etenkin jos sijainti on syrjäinen tai niissä ollaan paikalla harvemmin. Rakennuttajat ovat eri ratkaisuista kiinnostuneita.

– Tarjolla on myös kuukausimaksullisia palveluita, joissa laitteet sisältyvät kuukausimaksuun kokonaan tai osittain. Sähköurakan mukana rakennettavat ja ylipäätään isohkot ja laajahkot turvasysteemit ovat tavallisesti langallisia. Turvatekniikassa langattomat ovat toissijaisia vaihtoehtoja, mutta ne saattavat olla kokonaiskustannuksiltaan halvempia toteuttaa, Salminen selvittää.

Langalliset ratkaisut vaativat johdotuksia, mikä maksaa, mutta muiden sähkötöiden yhteydessä ne tulee helposti vedettyä. Jälkikäteen asennettavat turvaratkaisut ostetaan tavallisesti muualta kuin sähköliikkeestä.

Omat viritelmät ovat suureksi vaaraksi

Sami Salminen tietää, että omakotitalojen ja mökkien omistajat ovat oma-aloitteisia niin hyvässä kuin pahassakin, ja aina joku uskoo osaavansa myös sähköhommat. Usein asennustöitä tekevät ”iltasähkärit” omilla luvillaan.

Asunnonvaihdon yhteydessä uusi omistaja voi epäillä edellisen omistajan virityksiä, ja pyytää sähköasentajan tutkimaan ovatko ratkaisut turvallisia.

– Joskus isäntä soittelee, että tuossa itse vähän vedeltiin, voitteko tulla katsomaan. Niihin ei viitsi aina lähteä, koska silloin pahimmassa tapauksessa kantaa vastuun toisen tekemästä virheellisestä työstä. Jos omat asentajat eivät ole työtä tehneet, niin aika vaikea niitä on omalla allekirjoituksellaan hyväksyä. Tai sitten asennusten turvallisuus on tutkittava ja varmistettava perin juurin, Salminen sanoo.

Maallikkojen tekemissä asennuksissa vastaan tulee kirjavasti lähes mitä tahansa, josta täytyy huomauttaa ja joka täytyy korjata. Kaapelitkin voidaan vetää väärin. Ne voivat olla esimerkiksi olosuhteisiin sopimatonta tyyppiä tai poikkipinnaltaan väärää kokoa, jolloin ne voivat lämmetä liikaa.

– Halvempaa olisi antaa homma suoraan ammattimiehelle, niin ei tarvitsisi tehdä työtä kahteen kertaan. Yleisimpiävirheitä ovat väärät kaapelityypit ja kytkentävirheet. Ne ovat helpoimpia virheitä, mitä voi tehdä, mutta seuraukset voivat puolestaan olla hyvinkin vakavat.

Kehittynyttä automaatiota vai kepeitä ratkaisuja?

Rakennuttajia kiinnostaa myös KNX-standardiin perustuva tekniikka, jonka avulla suurin piirtein kaikki rakennuksen sähkölaitteet voidaan kytkeä automaatiojärjestelmän taakse. Asukkaat voivat ohjelmoida laitteet toimimaan haluamallaan tavalla. Voidaan luoda erilaisia valaistustilanteita ja säätää samoista ohjauspainikkeista tilojen ilmastointia, lämmitystä, jäähdytystäkin ja vaikkapa äänentoistoa.

Pieneen kohteeseen Salminen pitää KNX:ää raskaana eikä kovin käyttäjäystävällisenä. Järjestelmä ja sen ominaisuudet vaativat perehtymistä ja kiinnostusta tekniikkaan.

– Muilla systeemeillä samat ominaisuudet saadaan toteutettua ehkä kustannustehokkaammin ja mahdollisesti hieman käyttäjäystävällisemmin. Jos halutaan vain valaistuksen tilanne-
ohjauksia, niin esimerkiksi DALI-ohjauksen avulla samat asiat voidaan toteuttaa paljon kevyemmin, Salminen pohtii.

Toisaalta KNX mahdollistaa monipuolisen ohjauksen ja sopii tavallista hintavampiin kohteisiin, joihin halutaan muutoinkin kaikki hienoudet. Peruspientaloissa kevyempikin taloautomaatio sen sijaan riittää.


PIENKOHTEEN RAKENTAJA, MUISTA NÄMÄ SÄHKÖTÖISTÄ:

  • Sähkötyöt edellyttävät asennusoikeuksia. Varmista ennen töiden aloittamista esimerkiksi Tukesin urakoitsijarekisteristä, että sähköurakoitsijalla on luvat kunnossa.
  • Tee sähköurakastasi kirjallinen urakkasopimus.
  • Sähköurakoitsija on velvollinen tekemään asennustyön käyttöönotto- tarkastuksen ja luovuttamaan tarkastuspöytäkirjan sähkölaitteiston haltijalle.
  • Jos sähköurakoitsija ei huolehdi tarkastusvelvollisuudestaan, on sähkölaitteiston haltijan itse huolehdittava käyttöönottotarkastuksen teettämisestä.
  • Asennustyölle on aina mahdollista teettää kolmannen osapuolen varmennustarkastus, vaikka säädökset eivät sitä vaatisikaan. Vapaaehtoinen tarkastus voidaan myös teettää esimerkiksi asunnon vaihdon yhteydessä.
  • Rakennuksen haltija on vastuussa siitä, että sähköpiirustukset ja käyttöönottotarkastuksen pöytäkirja pysyvät tallessa

Yleismittari.