Vanhan hirsitalon sähköistys vaatii aikaa

7.4.2008

Vuosisadan ikäinen hirsitalo on arvokas, jonka korjaamiseen ei lähdetä hötkyillen. Yhteys arkkitehtiin ja sähkösuunnittelijaan säästää turhilta töiltä ja virheiltä. Sähköurakoitsijan valintaan kannattaa paneutua, sillä hänen työnsä jälki näkyy vuosikymmeniä..

Rakennuksen käyttötarkoitus ja museoarvo asettavat vaatimuksia vanhan hirsitalon saneerauksen toteutukseen. Rakennekuvien pitäisi olla loppuun asti kunnossa hankkeen urakoitsijoita varten. Arkkitehti ja museovirasto ovat ensimmäiset, joihin kannattaa ottaa yhteyttä.

Tärkeätä on löytää sopiva sähköurakoitsija, joka osaa ja jota kiinnostaa vanhan rakennuksen sähkötyöt. Sopivan sähköurakoitsijan löytämiseksi voi käyttää tuttaviensa lisäksi arkkitehtia, museovirastoa tai sähkösuunnittelijaa, jotka tuntevat sopivia urakoitsijoita kohteeseen.

Aika ja kärsivällisyys ovat valttia. Näillä edellytyksillä urakoitsija saattaa kiinnostua kohteesta ja ryhtyä työhön, josta hän voi olla ylpeä ja jonka tulos näkyy vuosikymmeniä. Kustannuksetkin muodostuvat yleensä kohtuullisemmiksi, kun veloitus on tuntien mukaan. Aina voi kuitenkin pyytää ns. budjettihinnan lainojen mitoittamiseksi oikeaan suuruusluokkaan.


Alkuperäisen säilyttäminen muutoksissa

hirsitalo1.gif”Talon voi pilata vain kerran”, sähköurakoitsija Jouko Tolvanen Vartiokylän Sähköstä kertoo. Hän on tehnyt pitkään sähkötöitä muun muassa Suomenlinnan alueella ja tietää, mistä puhuu.

”Näen pilaamiseksi sen, jos rakennuksesta poistetaan sata vuottakin vanhaa materiaalia, roilotaan, pilkotaan tai muutetaan huonejärjestystä. Pitää kunnioittaa taloa itseään ja toimia sen ehdoilla. Urakoitsijan velvollisuus on tehdä hyvää työtä ja pyrkiä siihen, että keksitään paras ratkaisu vaivoja säästämättä kuin mennä siitä, mistä aita on matalin.”


Paloturvallisuutta ei voi liiaksi korostaa

hirsitalo2.gif”Vikavirtasuojaus on puutalon paloturvallisuuden takia tärkeä asia, ja siksi myös valaistus kannattaisi ottaa vikavirtasuojauksen piiriin. Palohälytinjärjestelmä kuuluu puutaloon ilman muuta. Työnaikainen palohälytysjärjestelmä kännykkään hälytyksineen ja varustettuna huonekohtaisilla hälyttimillä vähentää huomattavasti ruutikuivan talon tuhoutumisriskejä, eikä se ole kallis toteuttaa”, Jouko Tolvanen painottaa.

”Sähkökytkentöjen laatu on myös ensiarvoisen tärkeätä vanhassa hirsitalossa. Asennustyössä pitää koko ajan keskittyä tekemiseensä ja unohtaa kiire, sillä huolellinen asennus kerralla ja kunnolla on myös turvallisuutta ja edullisempaa kuin korjata jälkeenpäin”, Tolvanen korostaa. Kannattaa muistaa myös työnaikaiset vakuutukset.