Lämmitys estää vesimittarien ja putkien jäätymisen

24.1.2014

Pakkasten tultua ja etenkin silloin, kun pakkanen äkisti hellittää, riski vesimittarien ja vesiputkistojen jäätymiselle kasvaa. Ongelma voidaan estää toimimalla ajoissa ja muistamalla kytkeä jäätymisen estämiseksi asennetut sähköiset lisälämmityslaitteet päälle. 

Putkien jäätymissuoja. Kuva Pertti A. MäkinenVarmin tapa estää putkien jäätyminen on kiinteän sähkölämmityksen asennuttaminen kriittisiin paikkoihin.

– Vesimittaritilaan voi laittaa pienitehoisen sähkölämmittimen (pakkasvahdin) tai kiertää esim. itsesäätyvää lämmityskaapelia vesimittarin ympärille niin, että riski jäätymiselle saadaan eliminoitua, kertoo STUL:n järjestöpäällikkö Arto Saastamoinen.

Olemassa olevassa kiinteistössä vesiputkien jäätymisen estämiseksi on käytännössä harvoin muuta mahdollisuutta, kuin asentaa vesiputken sisälle sähkölämmityskaapeli.

– Lämmityskaapelin tulee olla elintarvikekelpoisella muovilla päällystetty eli ihan mikä tahansa lämmityskaapeli ei sovi tähän käyttötarkoitukseen. Sulanapitolämmitys hoidetaan pienissä taloissa useimmiten asennusvalmiilla kaapelielementillä, joka sisältää tarpeellisen liitäntäkaapelin ja kytkimen sekä sopivan läpivientikappaleen putkistoon liittämiseksi, opastaa Saastamoinen.

Taloa rakennettaessa putkistojen lämmitys voidaan toteuttaa sisäpuolista asennusta edullisemmin ulkopuolisella asennuksella. Kaapeli kiinnitetään putken kylkeen lämpöeristeen alle. Saastamoisen mukaan tätä asennustapaa voidaan käyttää jälkiasennuksenakin silloin, jos putkeen päästään helposti käsiksi. Tällainen tilanne voi olla esim. silloin, kun vesiputki kulkee rakennuksesta toiseen rakennusten välillä olevan katoksen rakenteissa.

Kun toteutetaan tarvittavia sähkölämmityksiä puolikiinteästi tai kiinteästi, asennustöiden tekemiseen tarvitaan sähköalan ammattilainen. Pistotulpalla valmiiksi varustettuja sähkölämmittimiä lisätä itsekin, kunhan varmistaa, että valittu lämmitin todella soveltuu kyseisiin tiloihin ja käyttökohteeseen. Ratkaisu sopii hätäavuksi, mutta pitkäksi aikaa irrallisia lämmittimiä ei saa jättää vartioimattomana päälle.