Pakkanen haurastuttaa sähköjohtoja

1.3.2016

Talviaika tuo omat ongelmansa myös sähkölaitteille. Kylmä aiheuttaa helposti halkeamia pistorasioihin ja haurastuttaa sähköjohtoja. Pakkasessa kovettunut muovieristeinen johto saattaa murtua tai halkeilla taivutettaessa ja aiheuttaa laitteen käyttäjälle jopa hengenvaaran.

Jari Törmälä. Kuva Petri Kivinen

Nokialaisen Sähkötyö Törmälä Oy:n sähköurakoitsija Jari Törmälän mukaan Sisätiloihin tarkoitetut jatkojohdot ja kaapelit on yleensä valmistettu PVC -muovista, joka ei kestä alhaisia lämpötiloja. Kovilla pakkasilla sisätiloihin tarkoitettu kaapeli voi jopa murtua taivutettaessa ja aiheuttaa vakavan sähköiskun vaaran.

Törmälä varoittaa, että rikkinäiset pihavalaisimet voivat olla hengenvaarallisia talven kosteudessa ja kevään vesilätäköissä. Vaikka pihamaa jäätyy, niin se ei estä ulkosähköasennusten tarkistusta tai uusien valaisimien ja pistorasioiden asennusta ulkoseiniin.

SGS Fimkon Sixten Lökfors muistuttaa, että ulkotiloihin tulee valita aina käyttötarkoitukseen soveltuva kumikaapeli.

– Ne tunnistaa kaapeliin tehdyistä merkinnöistä. Kaapeli, joka on merkitty koodilla H05RN-F tai H07RN-F, soveltuu rakenteeltaan ja materiaaleiltaan jatkuvaan ulkokäyttöön. Myös kaapeli, jossa on koodi H05RR-F, soveltuu ulkokäyttöön, Lökfors opastaa.

Ulkokäyttöön tarkoitettujen kumikaapeleiden tulisi kestää alhaisessa lämpötilassa (-35 °C) suoritettu taivutustesti. Testissä ei saa syntyä halkeamia vaippaan eikä eristeeseen. Lisäksi kaapelin vaipan täytyy läpäistä alhaisessa lämpötilassa suoritettu iskutesti.

SGS Fimkon testaamista ulkokaapeleista kaikki eivät ole läpäisseet alhaisten lämpötilojen testiä. Pohjoisen olosuhteissa suomalainen FI-merkki onkin usein eurooppalaista CE-merkkiä parempi takuu turvallisuudesta.

Ulkokäyttöön tarkoitettujen jatkojohtojen on oltava myös roiskevedenpitäviä. Asia käy ilmi johtoon merkitystä IP-luokasta. Roiskevedenpitävien laitteiden kotelointiluokitus on IP44. Kuiviin sisätiloihin tarkoitetut jatkojohtojen (kuvassa) luokitus on IP20, näitä ei saa koskaan käyttää ulkona.