Sähkötyöt kuuluvat aina ammattilaisille

2.3.2020

Usein kuulee mainittavan, että kodin tai mökin sähkötyöt hoiti naapuri, vävypoika tai tutun tuttu. Mutta kuka saa tehdä sähkötöitä ja minkälaisia sähkötöitä pätevä asentaja saa tehdä talkootöinä?

Esa Tiainen. Kuva Maria Heinola.

Sähköinfo oy:n teknisen johtajan Esa Tiaisen mukaan sähkötyöt aiheuttavat jonkin verran epätietoisuutta.

– Yleinen käsitys on se, että sähkötöitä voi tehdä itse, jos kutsuu sähköalan ammattilaisen tarkistamaan tehdyn työn. Mutta tämä ei pidä paikkaansa. Tavallinen sähkönkäyttäjä saa tehdä avustavia töitä sähköalan ammattihenkilön valvonnassa, mutta ei itsenäisesti, Tiainen sanoo.

Tiainen muistuttaa, että sähkötöitä saavat yleensä tehdä vain sähköalan ammattilaiset, joilla on alan koulutus ja työkokemusta. Sähköurakoitsijalla ja sähkölaitekorjaajalla pitää olla lisäksi sähköturvallisuusvaatimuksiin perehtynyt vastuuhenkilö, jota kutsutaan sähkötöiden johtajaksi.

Sähköalan ammattilaiset voivat tehdä itselleen ja lähisukulaisilleen sähkötöitä ilman rajoituksia. Kyse on kuitenkin vain sukulaisista ylenevässä ja alenevassa polvessa eli omille vanhemmilleen tai lapsilleen saa tehdä, mutta esimerkiksi sisaruksille ei.

– Ammattilaiset voivat tehdä sähkötöitä kenelle tahansa, kun he hankkivat sähköturvallisuustutkinnot lisäksi pätevyystodistuksen. Pätevyystodistuksia hankitaan noin tuhat vuodessa.

  
Vastuu on aina tekijällä

Joitakin sähkötöitä voi tehdä ilman muodollista ammattitaitoakin. Tavallinen sähkönkäyttäjä saa säädösten mukaan tehdä normaalin sähkölaitteen käyttämisen lisäksi eräitä pieniä käyttötoimenpiteitä ja sähkötöitä, joista voi aiheutua vain vähäistä vaaraa tai häiriötä. Näissäkin töissä vaatimuksena on, että töiden tekijä on kyseisiin töihin ja niiden sähköturvallisuutta koskeviin vaatimuksiin perehtynyt tai opastettu.

Tällaisia sallittuja asennustöitä ovat esimerkiksi sulakkeen vaihto, sisustusvalaisimen liittäminen valaisinliittimellä eli sokeripalalla sekä jännitteettömien pistorasioiden kansien ja rasiakytkimien kansien irrottaminen esimerkiksi maalaamisen ja tapetoinnin ajaksi.

Tekijällä on aina vastuu käyttämistään sähkölaitteista ja asennuksista ja niihin tekemistään toimenpiteistä.

Sähköalan töiden suorittamista rajoittavat lait ja asetukset, sillä osaamattomuus saattaa aiheuttaa vaaraa hengelle, terveydelle tai omaisuudelle. Sähkölaitteet aiheuttavatkin vuosittain merkittävän määrän tulipaloja. Rikkinäiset, huolimattomasti korjatut tai väärin kytketyt sähkölaitteet ovat lisäksi hengenvaarallisia.

– Koskaan ei saa lähteä tekemään sellaista, mitä ei osaa ja hallitse. Koska väärä käyttö tai väärin tehdyt toimenpiteet voivat aiheuttaa hengen- tai palovaaran, on syytä tietää mitä tekee ja tarvittaessa pyytää apua sähköalan ammattilaiselta.

Osaavaa ja luotettavaa sähkömiestä voi etsiä esimerkiksi Löydä Sähkömies -palvelusta, josta löytyvät sähköurakoitsijat eri puolilta Suomea.

– Etenkin pienemmillä paikkakunnilla paikallinen sähköurakoitsija osaa neuvoja oikeat tekijät, Tiainen vinkkaa.

Osaavat sähkömiehet löydät Löydä sähkömies -palvelusta =>