Huonokuntoisessa sähkölaitteessa piilee riski

20.3.2014

Rikkinäiset ja vikaantuneet sähkölaitteet aiheuttavat pelastuslaitoksille vuosittain jopa lähes tuhat hälytystehtävää.

 Sähkölaitteiden aiheuttamien tulipalojen syynä voi olla esimerkiksi vika laitteen johdoissa, mekaaninen vaurio, laitteen asennus sille sopimattomaan paikkaan tai laitteen kunnossapidon laiminlyönti. Usein syynä on myös käyttäjän huolimattomuus.

Erkki Tampio– Ihmiset eivät aina tiedosta, mitä riskejä huonokuntoisissa ja viallisissa sähkölaitteissa voi piillä, tai niistä ei vain välitetä. Myös omatoimisia virityksiä näkee jonkin verran, Helsingin pelastuslaitoksen johtava palotarkastaja Erkki Tampio sanoo.

Paraskaan sähkölaite ei pysy kunnossa ikuisesti. Vanhojen tai viallisten laitteiden löystyneet liitokset voivat aiheuttaa kipinöintiä, eristeet voivat heiketä ja johdot voivat hajota. Varsinkin tärisevien ja liikkuvien kodinkoneiden, kuten pesukoneiden, riskit kasvavat laitteen ikääntyessä.

Jos pesukoneesta kuuluu ylimääräisiä ääniä tai käyttökytkintä täytyy auttaa liikkumaan pesuohjelman edetessä, on se merkki huollon tarpeesta. Sähköasennusten tapaan myös sähkölaitteiden korjaus tulee jättää ammattilaisten tehtäväksi.

 
Oikea laite oikeaan paikkaan

PesukoneSähkölaitteita hankkiessa tulee varmistaa, että esimerkiksi märkä- ja ulkotiloihin hankitaan niihin tiloihin tarkoitettuja laitteita. Askarteluhuoneeseen, verstaalle tai muuhun erityisen pölyiseen paikkaan ei tulisi asentaa sellaisia lisälämmittimiä tai halogeenivalaisimia, jotka eivät tällaisiin pölyisiin tiloihin sovellu.

Televisioiden kehittyminen näkyy sähköpalotilastoissa.

– Helsingin poliisilla ja pelastusviranomaisilla ei ole tiedossa yhtään taulutelevisiosta alkanutta tulipaloa. Kuvaputkitelevisioissa oli suuremmat jännitteet, ja niihin mahtui suuremman koon vuoksi paljon pölyä. Nykyiset taulutelevisiot ovat niin kompakteja, ettei pölylle jää paljon tilaa, Tampio kertoo.

Toisaalta uusi teknologia myös lisää riskejä. Etäohjauksella saa kiukaan lämpenemään vaikkapa mökille lähtiessä, mutta silloin ei voi nähdä, onko joku muu jättänyt edelliskerralla saunaan vaatteita kuivumaan tai muuten varastoinut sinne tavaroita.

Ei saa peittää

LiesiSähkölaitteiden puhtaudesta ja pölyttömyydestä on huolehdittava säännöllisesti. Jääkaapin ja pakastimen ilmankiertoa ei saa estää esimerkiksi varastoimalla tavaroita niiden päälle. Kylmälaitteet kannattaa imuroida pölyistä sulatuksen aikana.

Palaneet ja välkkyvät loistelamput voivat ylikuumentua ja aiheuttaa paloriskin. Älä käytä suurempitehoista lamppua, kuin valaisimeen on suositeltu.

Suurin osa kaikista sähkölaitteisiin liittyvistä paloista johtuu lieden käytöstä. Tavallinen tulipalon syttymissyy on liedelle tai uuniin unohtunut ruoka eli kyseessä ei ole varsinainen sähköpalo vaan käyttäjän huolimattomuus.

– Asukkaan toiminnasta johtuvia tulipaloja ei pitäisi kirjata sähköpaloiksi. Toisaalta, jos kyseessä on pitkälle edennyt tulipalo, ei hiilikasasta pysty päättelemään, onko palon syttymissyy esimerkiksi oikosulku. Tällöin valitaan kohta ”tuntematon syy”, vaikka kyseessä olisi voinut olla sähköpalokin, Tampio sanoo.

Jos sähkölaitteiden turvallisuus herättää epäilyksiä, on asia aina parempi varmistaa sähköalan ammattilaisella kuin ottaa turhia riskejä.

Kolmannes sähköpaloista johtuu sähkölaitteista

Suomessa sähköpaloiksi tilastoidaan kaikki tulipalot, joiden syttymisessä sähkö on ollut tavalla tai toisella osallisena. Vuoden 2012 maaliskuun alun ja vuoden 2013 helmikuun lopun välisenä aikana pelastuslaitokset tilastoivat 2 590 sähkönkäytöstä johtunutta palohälytystehtävää.

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) tuoreen ”Sähkölaitteistoista aiheutuneet tulipalot ja palovaarat Suomessa” -selvityksen mukaan näistä tehtävistä 70 % johtui inhimillisistä syistä, kuten ruuan polttamisesta pohjaan. Sen sijaan 30 prosenttia eli noin 770 kappaletta hälytyksistä aiheutui vikaantuneista sähkölaitteista.

Eniten hälytystehtäviä aiheutui valaisimien, sähkökeskusten sekä sähköjohtojen ja kaapelointien vikaantumisesta. Tukes muistuttaa, että sähköasennusten kunnosta huolehtiminen on aina sähkölaitteiston haltijan, kuten omakotitalon omistajan vastuulla. Vikatilanteissa tulee ottaa yhteyttä sähköalan ammattilaiseen.