Sähkölaitteiden huono kunto näkyy harvoin päällepäin

1.3.2019

Kodin sähköistyksen kuntokartoitus – sähkötesti – kannattaa teettää ainakin silloin, kun muuttaa uuteen asuntoon tai kun asennukset on tehty kenties useampi vuosikymmen sitten. Myös epätavalliset sähköhäiriöt voivat viitata siihen, että jossakin on vikaa.

Jos oman kodin sähköasennusten kunto alkaa epäilyttää, kannattaa kutsua apuun alan ammattilainen. Kotitalouksien sähköasioihin perehtyneen kuntotarkastajan löytää helposti Löydä sähkömies -sivustolta. Mukana on lähes 300 pienkohteiden sähkötöitä ja sähkölaitteistojen kuntotutkimuksia tekevää sähköalan yritystä eri puolilta Suomea.

Palvelua ylläpitää Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry, jonka viestintäjohtaja Paula Ihamäki kertoo, että yksi STUL:n perustehtävistä on lisätä kansalaisten sähköasioita koskevaa turvallisuustietämystä.

– Kotien sähkötestipalvelu käynnistettiin Sähkötreffit -nimellä vuonna 2011. Tuon jälkeen tarkastuksia on tehty melkoinen määrä, mutta lukumäärästä ei ole pidetty tilastoa, Ihamäki sanoo.

Keväällä 2015 palvelun nimi vaihdettiin toimintaa paremmin kuvaavaksi Löydä sähkömieheksi.

 
Ammattilaisen silmä osuu nopeasti vikoihin

Turkulainen kymmenkunta henkeä työllistävä urakointiliike Sähkö-Max tuli mukaan palveluun vuoden 2018 keväällä. Työnjohtaja Kari Hettula suoritti palveluun kuuluvan STUL:n järjestämän koulutuksen. Hettula kertoo, että työmailla kokenut asentaja näkee monesti jo päältäpäin, mikä on rikki tai vaihtokuntoista. Maallikko ei näitä asioita aina itse huomaa.

– Oman kokemukseni perusteella voin vakuuttaa, että kotien sähköasennusten turvallisuus on monesti syytä tarkastaa, Hettula sanoo.

Kuntotarkastukseen kuuluu paljon samoja asioita kuin uudenkin kohteen käyttöönottotarkastuksessa. Jokaisesta tarkastetusta kohteesta tehdään merkintä pöytäkirjaan, joka luovutetaan tilaajalle. Tarkastukset ja mittaukset tehdään määrämuotoisesti sähkölain ja voimassaolevien standardien mukaisesti.

– Asunnoissa tyypillisiä vaarallisia viritelmiä ovat etenkin jatkojohtoviritykset, joita löytyy varsinkin keittiöremonttien jäljiltä. Johtoja on jatkettu "lapamatokaapeleilla" eli liian ohuilla ja ei-laillisilla asennuskaapeleilla, Hettula kertoo.

Joskus johtoja on jatkettu peittämällä liitoskohta teipillä ilman, että suojana olisi esimerkiksi jakorasiaa.

Sähköt keittiöstä seinän läpi kiukaalle

Pahin Hettulan näkemä tilanne oli eräässä kerrostalokohteessa, jossa saunan kiukaalle oli otettu sähkö lieden rasialta pelkillä johtimilla, jotka oli vedetty ilman putkituksia seinän läpi.

Tavallinen vaaranpaikka ovat pistorasioiden murtuneet ja hajonneet kannet. Aikuinen osaa niitä varoa, mutta eivät lemmikkieläimet ja lapset. Kaikki virheitä ei toki voi pistää asunnon haltijan piikkiin – myös asentajat tekevät niitä.

– Vanhoista asennuksista löytyy usein puutteita, kuten vääriä johtovärejä. Asentaja on vain käyttänyt sitä kaapelia, mitä on sattunut olemaan mukana.

Hettula arvelee, etteivät nykypäivänä sähköalan ammattilaiset tee enää vastaavia virheitä, ainakaan jos kyseessä on kotimainen luotettava asennusfirma.

Ulkomaalaisten kanssa voi ongelmia olla. Esimerkiksi saksalainen asennusliike yritti asentaa kaapeleille liian suuret sulakkeet vedoten eurooppalaisiin säännöksiin.

– Heille jouduttiin kertomaan, että niitä noudatetaan, mutta niitä tiukemmat kansalliset määräykset menevät näiden edelle.
     

Sähkömiehen löytää helposti

Paula Ihamäki kertoo, että Löydä sähkömies -palvelu käynnistettiin jäsenistöltä ja suurelta yleisöltä tulleen palautteen takia. Palautteen mukaan tavallisen ihmisen on vaikea löytää kotien sähköasennuksia tekevää sähkömiestä. Aika suuri osa STUL:n jäsenistöstä keskittyy nimittäin ammattityömaihin eli suurten rakennus- ja saneerauskohteiden sähköurakointiin.

– Sähköalan yritysten nimistä ei aina pysty päättelemään tarjoaako yritys palvelua myös kotitalouksille, Ihamäki sanoo.

Palvelu katsottiin tarpeelliseksi siitäkin syystä, että sähköasentajat törmäävät kohteissa jatkuvasti todella vaarallisiin tee-se-itse -viritelmiin. Valistustyötä on hyvä tehdä jonkun luotettavan brändin nimissä ja nimenomaan alan liittojen toimesta.

– Löydä sähkömies -palvelussa tärkein tavoite on, että kuluttajat havahtuisivat tarkistuttamaan sähköt ja korjauttamaan rikkoutuneet kiinteät sähkölaitteistot alan ammattilaisilla sekä asennuttamaan uutta, elämää helpottavaa ja turvallisuutta lisäävää sähköistä talotekniikkaa, Ihamäki sanoo.

   

Sähkö-Maxin kotisivut
Löydä sähkömies -palvelu