Sähköturvallisuus kuntoon

3.3.2015

Sähköala Koti 2015 -lehden pääkirjoitus.

Olli-Heikki KyllönenSuomessa sähköturvallisuus on kansainvälisesti vertailtuna varsin korkealla tasolla. Usein koemme tämän korkean tason itsestäänselvyytenä ja unohdamme, että se on tulosta pitkäjänteisestä työstä niin alan ammattilaisten, laitevalmistajien, viranomaisten kuin kuluttajienkin parissa. Tärkeintä on muistaa, että sähköturvallisuus ei ole asia, joka kerran luotuna säilyy ikuisesti vaan se vaatii jatkuvaa ylläpitoa ja tarkkaavaisuutta.

Päivittäisessä arjessa tärkeintä on muistaa sähkölaitteiden oikea käyttö. Uusien laitteiden käyttöohjeet kannattaa lukea ja niiden ohjeita noudattaa. Erityisen tarkkana kannattaa olla käytettäessä sähkölaitteita kosteatiloissa kuten kylpyhuoneissa ja saunoissa. Suuret riskit on myös vanhoissa pitkään käyttämättä olleissa sähkölaitteissa ja käytettäessä laitteita ulkona.

Asuntojen kiinteiden sähköasennusten kunto kannattaa tarkistaa säännöllisesti. Sopiva väli on noin 10 vuotta. Hyvä käytäntö on myös vaatia ja toteuttaa sähköasennusten kuntokartoitus aina omistajan vaihdoksen ja isompien peruskorjausten yhteydessä. Suomessa tämä ei ole pakollista mutta esimerkiksi Tanskassa laki vaatii sähköasennusten kuntotarkastuksen aina asunto- ja kiinteistökauppojen yhteydessä.

Kiinteät sähköasennukset tulee aina antaa pätevän, asianmukaiset oikeudet omaavan asennusliikkeen tehtäväksi ja sama koskee myös aiemmin mainittuja kuntokartoituksia. Näin toimien sähkön käyttö on turvallista ja vältetään ikävät seuraukset, niin aineelliset menetykset kuin pahimmassa tapauksessa henkilövahingot. Samalla kun ammattilainen varmistaa sähköasennusten turvallisuuden, voi hän myös ehdottaa ja toteuttaa monia pienempiä ja isompia asumismukavuutta ja energiatehokkuutta lisääviä parannuksia kodeissamme.